in luna aprilie am incheiat un contract de vanzare cumparare pentru un autoturism, contract autentificat la un birou notarial. in ce conditii pot obtine rezolutiunea acestui contract avand in vedere ca acesta cuprinde urmatoarele elemente:
1. pretul urmeaza a se incasa in rate, in baza unui grafic anexat la contract, pe o perioada de 8 ani, fiind inclus in contract un pact comisoriu expres de gradul IV;
2. dreptul de proprietate de va transfera la data achitarii integrale a pretului (a fost predata doar posesia masinii)
3. masina a fost dobandita in timpul casatoriei, dar sotul meu nu a semnat contractul si nici nu am avut acordul sau verbal pentru vanzarea masinii
4. masina a fost achizitionata prin credit bancar, fiind gajata (si la data vanzarii, si in prezent) in favoarea bancii, garantie inscrisa la Arhiva Electronica (pe contract nu exista nici un fel de mentiune vizavi de acest fapt, dar cumparatorii aveau constinta de gaj, graficul de plata al pretului fiind de fapt graficul de plata al ratelor mele la banca)
5. pe talonul masinii, cartea de identitate, rolul fiscal eu figurez ca proprietar
Vreau sa stiu ce pot face pentru a obtine rezolutiunea contractului, pot invoca vicii ascunse (gajul la banca), poate sotul meu cere anularea actului pentru ca nu am avut acordul lui la instrainare? Doresc acest lucru pentru ca am banuieli ca cei care detin acum masina o folosesc in scopuri "necurate", in plus s-au deteriorat serios si iremediabil relatiile dintre noi. M-am oferit sa le achit contravaloarea ratelor platite de ei pana in prezent, plus alte cheltuieli (asigurare, rovigneta...), dar nu au fost de acord. Va rog dati-mi o solutie! Multumesc
multumesc pentru raspunsul prompt, sper sa gasesc un avocat care sa duca la bun sfarsit demersurile mele !! ce sanse de reusita are aceasta actiune (mai exact, cam cum se desfasoara o astfel de actiune)? as vrea sa mai stiu daca vor fi chemati si cumparatorii masinii si daca instanta ma va obliga sa-i despagubesc in urma acestei actiuni sau vor trebui sa intenteze ei actiune impotriva mea pentru obtinerea despagubirilor. multumesc anticipat!!!
Buna seara!
Art. 35 din Codul familiei stabileste ca oricare dintre soti, exercitand dreptul de administrare, de folosinta si de dispozitie asupra bunurilor comune, este considerat ca are si consimtamantul celuilalt sot.
Textul instituie in favoarea sotilor prezumtia mandatului tacit reciproc pentru exercitarea drepturilor asupra bunurilor comune, exceptie facand, potrivit aceluiasi text, numai actele de dispozitie pentru instrainarea sau grevarea unui teren ori a unei constructii din patrimoniul comun, acte care nu se pot indeplini de catre un sot decat cu consimtamantul expres al celuilalt sot. Prezumtia mandatului tacit opereaza insa numai in masura in care sotul prezumat a-si fi dat consimtamantul, nu contesta existenta mandatului.
Fiind o prezumtie relativa, sotul care s-a opus la indeplinirea unui act sau care nu a avut cunostinta despre acel act, are posibilitatea, prin orice mijloc de proba, sa inlature acea prezumtie. Actul de instrainare a unui bun comun, incheiat de unul dintre soti, fara mandatul celuilalt, constituie o nesocotire a prevederilor art. 35 alin. 1 din Codul familiei, potrivit caruia sotii administreaza si folosesc impreuna bunurile comune si dispun tot astfel de ele.
pentru instrainarea autoturismului nu era nevoie si de acordul sotului dvs .
in cazul instrainarii bunurilor mobile , intre soti opereaza prezumtia mandatului tacit .
prezumtia mandatului tacit pana la proba contrarie, nu? stiu ca nu era nevoie de acordul sotului meu pentru a instraina masina, dar ma pot folosi de incalcarea art.35 alin.1 din codul familiei pentru a cere (si obtine) anularea contractului de vanzare cumparare? cum se deruleaza o astfel de actiune? multumesc!!