avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 424 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Transmitere drept de proprietate individual asupra ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Transmitere drept de proprietate individual asupra bunului comun

Buna ziua!
sotia, care are din casatoria anterioara 2 copii, doreste sa cedeze drepturile sale de proprietate asupra bunurilor pe care le are in comun cu actualul sot, fiicei sale din casatoria anterioara.
Este posibil? Care sunt pasii necesari pentru a face acest lucru legal si inatacabil?
Ar putea intocmi un contract de vanzare cumparare cu acordul sotului. Contractul de donatie poate fi atacat.
Multumesc mult pentru raspuns, dar.. in cazul in care sotul nu coopereaza, nu se poate rezolva altfel?
Consimtamantul celuilalt sot.

Art. 35 din Codul familiei stabileste ca oricare dintre soti, exercitand dreptul de administrare, de folosinta si de dispozitie asupra bunurilor comune, este considerat ca are si consimtamantul celuilalt sot.
Textul instituie in favoarea sotilor prezumtia mandatului tacit reciproc pentru exercitarea drepturilor asupra bunurilor comune, exceptie facand, potrivit aceluiasi text, numai actele de dispozitie pentru instrainarea sau grevarea unui teren ori a unei constructii din patrimoniul comun, acte care nu se pot indeplini de catre un sot decat cu consimtamantul expres al celuilalt sot. Prezumtia mandatului tacit opereaza insa numai in masura in care sotul prezumat a-si fi dat consimtamantul, nu contesta existenta mandatului.
Fiind o prezumtie relativa, sotul care s-a opus la indeplinirea unui act sau care nu a avut cunostinta despre acel act, are posibilitatea, prin orice mijloc de proba, sa inlature acea prezumtie. Actul de instrainare a unui bun comun, incheiat de unul dintre soti, fara mandatul celuilalt, constituie o nesocotire a prevederilor art. 35 alin. 1 din Codul familiei, potrivit caruia sotii administreaza si folosesc impreuna bunurile comune si dispun tot astfel de ele.
In situatia in care la aceasta se adauga si reaua-credinta a dobanditorului, in sensul ca a incheiat conventie, desi a cunoscut ca sotul vanzatorului nu si-a dat consimtamantul pentru instrainarea bunului, actul juridic incheiat in aceste conditii este afectat fundamental si poate fi anulat la cererea sotului care nu a participat la conventie.
Ca o concluzie ...art 35 din Codul Familiei stabileste ca oricare sot poate sa incheie acte de administrare si dispozitie ( mai putin cu privire la instrainare sau grevare de terenuri sau constructii), intrucat se presupune ca are si consimtamantul celuilalt sot. Daca se constata insa ca acest consimtamant nu a existat, actul este anulat.
Multumesc inca o data. Inseamna ca situatia e destul de cenusie.

Alte discuții în legătură

Cuplu-obligativitati shary_bv shary_bv buna seara, Am o intrebare la o situatie un pic mai delicata si anume, sunt casatorit insa intre noi au aparut o serie de probleme, care nu stiu cum se vor ... (vezi toată discuția)
Este furt ? TheThunder49 TheThunder49 Bună ziua! În data de 15.08.2014 am achiziționat de la mama printr-un contract de v-c un autoturism. Mi-am îndeplinit toate obligațile am mers șa ... (vezi toată discuția)
Rezolutiune contract vanzare cumparare autoturism danik28 danik28 in luna aprilie am incheiat un contract de vanzare cumparare pentru un autoturism, contract autentificat la un birou notarial. in ce conditii pot obtine ... (vezi toată discuția)