avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... masina pe numele sotului
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

masina pe numele sotului

Buna ziua! Am urmatoarea nelamurire: eu si sotul meu detinem un autoturism pe care l-am achizitionat in timpul casatoriei printr-un imprumut facut pe numele socrilor mei, dar pentru care platim ratele noi doi. Imprumutul este pana in anul 2016. Masina a fost achizitionata pe numele sotului meu. Intrebarea mea este daca sotul meu poate vinde masina fara stirea mea si impotriva vointei mele si daca acest lucru s-ar intampla ce imi ramane mie de facut?
Cel mai recent răspuns: Valentin Geapana , Avocat 18:43, 14 Septembrie 2008
fiind vorba de un bun dobiindit in timpul casatoriei el este bun comun iar instrinarea acestuia presupune si consimtatmintul celuilalt sot. daca este vindut bunul de sot, cota dv. din acel bun se va regasi in masa bunurilor comune, deci in caz de partaj veti solicita la masa de partaj si autoturismul (contravaloarea lui)

:offtopic: Va rog sa nu mai redactati mesaje cu litere mari, parca ati tipa la noi... Aici folosim puterea argumentului si nu a marimii literelor.
In plus, mesajele mai lungi de acest gen sunt obositoare de urmarit. Puteti sa consultati in acest sens si Regulamentul de postare, aici: www.avocatnet.ro/content/tag...
Ati incalcat punctul 1.2 din acest regulament care spune:"1.2. Scrierea nejustificata cu majuscule, litere îngrosate, italice, subliniate, sau cu alte artificii este greu de citit. Tineti cont ca folosirea excesiva a tehnicilor de subliniere a textului echivaleaza cu a tipa la ceilalti utilizatori, actiune care ar putea fi interpretata ca fiind agresiva in forum."
Va multumesc pentru intelegere.
Ultima modificare: Marți, 9 Septembrie 2008
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
este un bun comun dar sotul poate vinde masina.numai in caz de divort se poate face discutii cu privire la vanzarea masinii
Autoturismul dobandit in timpul casatoriei intra in regimul bunurilor comune.
Sotul poate sa-l vanda oricand, in materia bunurilor mobile functionand prezumtia de mandat tacit din partea celuilalt sot. Insa daca se va pune vreodata problema partajului veti fac dovezile instrainarii bunului comun si veti beneficia de 1/2 din valoarea acestuia.

Av AIG
Bunul achizitionat de dvs este bun proprietate comuna a celor doi soti , intrucat este dobandit in timpul casatoriei .Pentru instrainarea acestui bun , prin anumite acte de dispozitie , este nevoie de acordul expres al celuilalt sot , in aceasta situatie nefunctionand acel mandat tacit (utilizat,spre exemplu , pentru acte de administrare ).
Prin urmare , sotul nu -l poate instraina fara acordul dvs .
In cazul instrainarii lui , va puteti indrepta impotriva sotului cu o actiune in revendicare ,bunul mobil al sotilor poate fi revendicat de unul dintre ei de la un tert dobanditor, aplicandu-se prezumtia mandatului tacit reciproc.
bunul mobil al sotilor nu poate fi revendicat de unul dintre ei impotriva celuilalt sot cat timp nu a intervanit partajarea bunurilor sotilor fie in timpul fie dupa desfacerea casatoriei prin divort. mai mult de atat , pot fi aplicate dispozitiile codului penal pentru furturile intre soti, care este sanctionat la plangerea prealabila a persoanei vatamate.

Ultima modificare: Duminică, 14 Septembrie 2008
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
emiliaiorga a scris:

autoturism pe care l-am achizitionat in timpul casatoriei printr-un imprumut facut pe numele socrilor mei, dar pentru care platim ratele noi doi. Imprumutul este pana in anul 2016. Masina a fost achizitionata pe numele sotului meu. Intrebarea mea este daca sotul meu poate vinde masina fara stirea mea si impotriva vointei mele si daca acest lucru s-ar intampla ce imi ramane mie de facut?

Autovehiculul este cumparat cu plata integrala a pretului, banii fiind obtinuti de la socrii care au facut un imprumut de nevoi personale SAU auto este cumparat cu plata pretului in rate, fiind gajata in favoarea bancii ?
Prezumtia de mandat tacit reciproc de care vorbesc colegii de mai-sus, opereaza in acest caz, conform art. 35 din codul familiei. Ea nu opereaza doar pentru acte de dispozitie asupra imobilelor. Astfel ca, daca sotul vrea si masina nu e gajata, o poate vinde. Pe de alta parte, daca masina e cumparata cu bani de la socrii si nu puteti dovedi ca platiti ratele impreuna, ea poate fi considerata bun propriu al sotului, donatie din partea parintilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rezolutiune contract vanzare cumparare autoturism danik28 danik28 in luna aprilie am incheiat un contract de vanzare cumparare pentru un autoturism, contract autentificat la un birou notarial. in ce conditii pot obtine ... (vezi toată discuția)
Instrainare bunuri singurbn singurbn Sunt proprietarul unui autovehicul dobandit inainte de casatorie, insa la care mai platesc rate la banci.V-as ruga sa-mi spuneti daca pot sa-l instrainez ... (vezi toată discuția)
A vandut masina! nic1 nic1 buna ziua. problema mare! in timpul casatoriei am cumparat un autoturism.fiind despartiti in fapt, sotul meu a vandut masina tatalui lui fara stirea ... (vezi toată discuția)