avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... instrainare bunuri
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

instrainare bunuri

Sunt proprietarul unui autovehicul dobandit inainte de casatorie, insa la care mai platesc rate la banci.V-as ruga sa-mi spuneti daca pot sa-l instrainez (vanzare) fara acordul sotiei, sau daca pot sa-l donez unei rude apropiate, pentru ca nu doresc ca sotia de care urmeaza sa divortez, sa beneficieze de o suma mare din valoarea masinii, la care ea oricum nu a contribuit niciodata. Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: anirotom , utilizator 09:59, 25 Aprilie 2009
Nu tebuie sa-l dati nimanui, sotia nu are niciun drept asupra acestui bun. Chiar daca era dobandit in timpul casatoriei, il puteati vinde fara acceptul sotiei, intru-cat art. 35 alin 2 codul Familiei instituie o prezumtie de mandat tacit, intre soti in privinta vanzarii bunurilor mobile.
Poate sa-l vanda, dar nu pentru ca ar actiona prezumtia de mandat tacit, ci pentru ca este bun propriu, dobandit inainte de casatorie.

Asupra ratelor achitate dupa casatorie sotia poate invoca existenta unui drept de creanta.
themis a scris:

Poate sa-l vanda, dar nu pentru ca ar actiona prezumtia de mandat tacit, ci pentru ca este bun propriu, dobandit inainte de casatorie.

Asupra ratelor achitate dupa casatorie sotia poate invoca existenta unui drept de creanta.


Dupa introducerea actiunii de divort,daca vand sau donez masina, asupra ratelor pe care le mai am de platit in intervalul pana la pronuntarea divortului, sotia mai poate invoca drept de creanta ?
Comunitatea de bunuri opereaza pana la divort, adica pana la ramanerea irevocabila a hotararii judecatoresti.

Dar, nimic nu va impiedica sa dovediti ca ati achitat ratele din banii proprii sau ca si sotia, la randul ei, a beneficiat, in exclusivitate, de aceleasi sume de bani din banii comuni.
Puteti face un transfer (cesiune) a contractului de leasing catre o ruda apropiata, este o procedura comuna si nu ar trebui sa intampinati niciun fel de probleme din partea societatii de leasing.

In acest fel sotia poate avea pretentii doar asupra ratelor platite din momentul incheierii casatoriei si pina la transfer, asta daca nu incearca sa dovedesca ca dvs ati platit ratele in continuare.

Alte discuții în legătură

Masina pe numele sotului emiliaiorga emiliaiorga Buna ziua! Am urmatoarea nelamurire: eu si sotul meu detinem un autoturism pe care l-am achizitionat in timpul casatoriei printr-un imprumut facut pe numele ... (vezi toată discuția)
Bunuri comune anijn_san anijn_san Daca sotii constituie un srl in timpul casatoriei (50%-50%) si tot in timpul casatoriei unul din soti cesioneaza partile sociale catre celalalt sot, iar dupa ... (vezi toată discuția)
Divort- partaj iness iness buna ziua Am divortat acum un an dupa 5 ani de casatorie ,sotia mea a bagat divort la momentul respectiv nu am facut partaj ne-am inteles pe cale amiabila , ... (vezi toată discuția)