avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 511 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... BUNURI COMUNE
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

BUNURI COMUNE

Daca sotii constituie un srl in timpul casatoriei (50%-50%) si tot in timpul casatoriei unul din soti cesioneaza partile sociale catre celalalt sot, iar dupa aceasta sotul care are 100% da divort, celalat sot mai poate cere pe calea partujului introducerea in masa partajabila si a partilor sociale? Mai are vreun drept asupra acestor parti sociale?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters20980 , utilizator 12:36, 8 Februarie 2008
In cazul dvs, partile sociale sunt bunuri dobandite in timpul casatoriei, deci comune. In caz de divort acestea sunt supuse partajului.
Elis, nu fii atat de sigur! Proprietarul actiunilor e actionar, nu? Pai daca actionar e numai unul, ce te faci?

Ideea e ca si practica si doctrina sunt in mare de acord ca in ceea ce priveste aportul la capitalul social opereaza o prezumtie de proprietate, nu de comuniune a bunurilor. In fond, legea mentioneaza ca aportul trebuie sa fie format din bunuri proprii, iar daca sunt comune sa ai si acordul celorlalti proprietari. Prezumtia de mandat tacit nu opereaza nici ea, ca e act de dispozitie, nu de administrare.

Acum la situatia expusa. Sotul cedent poate invoca nulitatea cesiunii, deoarece vanzarile in timpul casatoriei sunt in principiu interzise. Asa si-ar recapata cei 50%.

Daca s-ar merge pe ideea expusa de elis, bun comun ar fi numai cei 50% vanduti in timpul casatoriei, deci la partaj ar deveni 25%. Mai bine nulitatea, parerea mea.
Consider ca daca avea firma dinainte de casatorie, ori ar fi infiintat-o ulterior divortului, atunci partile sociale nu intra la partaj, fiind bunuri proprii. Numai ca societatea a fost constituita in timpul casatoriei.
Va multumesc pentru raspunsuri.
Ideea de a ataca cesiunea pentru motivul invocat de dra. Andreea l-am avut in vedere si deja am formulat o asemenea actiune. Sa vedem acum ce o sa se intample. Oricum, cand vorbim de o societate cu o cifra de afaceri de milioane de euro si 25% inseamna ceva.
chiar inseamna ceva 25% dintr-o cifra de afaceri de milioane de euro :">

Alte discuții în legătură

Firma intra la partaj? Raduu13 Raduu13 Bună seara! În urma deteriorării iremediabile ale relațiilor conjugale, urmează să divorțăm cu soția. Din păcate, partajul probabil nu ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, va rog sa-mi spuneti daca dupa divort (>30 ani casnicie,copii ... risteafl risteafl Buna ziua, Va rog sa-mi spuneti daca dupa divort (>30 ani casnicie,copii majori) in care am dobandit impreuna o casa ,dar avem si o afacere in care sotul ... (vezi toată discuția)
Partaj bunuri firma costel 3 costel 3 AM UN SRL LA DIVORT NEVASTA ARE DRUPT LA BUNURILE FIRMEI ,SE IMPART (vezi toată discuția)