Daca sotii constituie un srl in timpul casatoriei (50%-50%) si tot in timpul casatoriei unul din soti cesioneaza partile sociale catre celalalt sot, iar dupa aceasta sotul care are 100% da divort, celalat sot mai poate cere pe calea partujului introducerea in masa partajabila si a partilor sociale? Mai are vreun drept asupra acestor parti sociale?
Multumesc
Elis, nu fii atat de sigur! Proprietarul actiunilor e actionar, nu? Pai daca actionar e numai unul, ce te faci?
Ideea e ca si practica si doctrina sunt in mare de acord ca in ceea ce priveste aportul la capitalul social opereaza o prezumtie de proprietate, nu de comuniune a bunurilor. In fond, legea mentioneaza ca aportul trebuie sa fie format din bunuri proprii, iar daca sunt comune sa ai si acordul celorlalti proprietari. Prezumtia de mandat tacit nu opereaza nici ea, ca e act de dispozitie, nu de administrare.
Acum la situatia expusa. Sotul cedent poate invoca nulitatea cesiunii, deoarece vanzarile in timpul casatoriei sunt in principiu interzise. Asa si-ar recapata cei 50%.
Daca s-ar merge pe ideea expusa de elis, bun comun ar fi numai cei 50% vanduti in timpul casatoriei, deci la partaj ar deveni 25%. Mai bine nulitatea, parerea mea.
Consider ca daca avea firma dinainte de casatorie, ori ar fi infiintat-o ulterior divortului, atunci partile sociale nu intra la partaj, fiind bunuri proprii. Numai ca societatea a fost constituita in timpul casatoriei.
Va multumesc pentru raspunsuri.
Ideea de a ataca cesiunea pentru motivul invocat de dra. Andreea l-am avut in vedere si deja am formulat o asemenea actiune. Sa vedem acum ce o sa se intample. Oricum, cand vorbim de o societate cu o cifra de afaceri de milioane de euro si 25% inseamna ceva.