Buna ziua,
Va rog sa-mi spuneti daca dupa divort (>30 ani casnicie,copii majori) in care am dobandit impreuna o casa ,dar avem si o afacere in care sotul este asociat unic,iar sotia salariata,sotia poate emite pretentii la partaj,cu probe,martori,asupra activelor societatii.Multumesc.
Buna ziua. Dacă aportul s-a realizat în timpul căsătoriei, prezumția legală relativă este aceea că bunul/bunurile aportat/e este un bun comun, motiv pentru care indiferent dacă sunteți și dumneavoastră sau nu asociat, atât părțile sociale/ acțiunile, cât și dividendele vor fi bunuri comune deci, vor intra în partajul ce urmează a avea loc – masa partajabilă din cadrul acțiunii de partaj.
Potrivit dispozițiilor art. 349 din Codul Civil, în cazul aportului (constituit din bunuri considerate comune) adus de către un soț ca aport la o societate sau pentru dobândirea de părți sociale ori, după caz, de acțiuni, calitatea de asociat este recunoscută soțului care a aportat bunul comun, dar părțile sociale sau acțiunile sunt bunuri comune. Soțul asociat exercită singur drepturile ce decurg din această calitate și poate realiza singur transferul părților sociale ori, după caz, al acțiunilor deținute.
Daca societatea a fost constituita in timpul casatoriei iar fondurile aportate au fost comune, atunci partile sociale sunt comune si vor fi supuse partajului, insa nu in sensul de a deveni asociat in societate sau a avea drepturi asupra bunurilor societatii caci aceasta este o persoana juridica distincta de persoana fostilor soti.
Partaj
Adrianaing
Buna seara!Ma intereseaza, in caz de partaj, care sunt drepturile sotiei neasociate din firma sotului acesta fiind asociat unic,, in conditiile in care firma ... (vezi toată discuția)