avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1101 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort

Buna seara!
O prietena a mamei mele se afla intr-o situatie delicata.Acum 3 ani a plecat la munca in Italia din cauza saraciei lucii in care traia,cu acordul sotului,lasand acasa si doi copii minori in grija tatalui.Astazi a aflat ca sotul ei o declarase ca a parasit domiciliul pentru a obtine de la primarie nu stiu ce ajutor social.In cazul in care aceasta ar depune cerere de divort si sa i se incredinteze copiii,ce impact ar avea aceasta parasire de domiciliu?Mentionez ca a trimis lunar bani sotului si copiilor,a venit acasa de 2 ori pe an revenind la domiciul comun.Divortul se impune din cauza violentei tatalui asupra copiilor(ii da afara din casa in toiul noptii,ii bate)dar si asupra mamei atunci cand revine in tara.
Astept un raspuns!Multumesc
Cel mai recent răspuns: dima_iuliana , utilizator 10:09, 24 Februarie 2011
Nu are importanţă declaraţia dată de soţ. În procesul de divorţ se vor administra probe şi judecătorul se va elucida din analiza acestora. Soluţia: promovarea acţiunii de divorţ.
Va multumesc mult pentru raspuns!
Trebuie sa formuleze actiune de divort si sa dovedeasca vina sotului
ca si dovada ca este in interesul copiilor sa-i fie incredintati ei.
Conform art. 38 C.fam, instanţa judecătorească nu poate desface căsătoria prin divorţ decât atunci când, datorită unor motive temeinice, raporturile dintre soţi sunt grav vătămate şi continuarea căsătoriei nu mai este posibilă.
Dovada a violentei ar fi un certificat medico-legal,martori?Martori ar fi dar nu dispusi sa vorbeasca pentru ca le e frica de el.Iar certificate mai greu pentru ca ei locuiesc intr-un sat uitat de lume.Doar marturiile copiilor(12 si 17 ani).
Pentru admiterea actiunii de divort este necesar sa probeze ca exista motive temeinice pentru desfacerea casatoriei, ca relatiile de familie sunt grav si iremediabil vatamate si casnicia nu mai poate continua.
Pentru admiterea capatului de cerere privind incredintarea minorilor este necesar ca mama sa probeze ca este in interesul acestora sa fie incredintati acesteia, ca ea poate oferi acestora conditii optime de crestere si educare superioare celor oferite de catre tata si ca mama a plecat la munca tocmai pentru a asigura acestora cele necesare cresterii si educarii lor, ca le-a trimis lunar bani , ca a tinut permanent legatura cu ei si ca a venit in tara asa cum ati spus de 2 ori pe an tocmai pentru ai vizita.
Probele necesare sunt:-inscrisuri, martori care pot fi si rude, interogatoriul tatalui pe capatul de cerere privind incerdintarea, ancheta sociala si ascultarea minorilor.
Minorii vor fi ascultati in camera de consiliu de catre instanta cu privire la optiunea lor privind incredintarea, iar daca acestia opteaza pentru incredintarea mamei, sansele mamei de a castiga incredintarea acestora cresc considerabil.
Legea interzice ca minorii sa fie audiati in calitate de martori in procesul de divort al parintilor lor.
Este imperios necesar sa angajeze avocat pentru ca tatal cu siguranta va incerca sa administreze un probatoriu din care sa rezulte ca mama a parasit domiciuliul conjugal si pe copii implicit.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Februarie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

Alte discuții în legătură

In legatura cu un divort va rog sa imi raspundeti mary2427 mary2427 am o prietena care nu se mai intelege cu sotul si vrea sa divorteze numai ca la mijloc sunt 2 copii care sunt sansele ca copii sa ramana la mama si el nu vrea ... (vezi toată discuția)
Incredintare minori popescu bianca daniela popescu bianca daniela Vreau sa stiu daca exista posibilitatea de a fi incredintati minorii mamei, in cazul in care aceasta, a parasit Romaina in martie 2010 pentru a munci in ... (vezi toată discuția)
Divort si custodie lazarcalin lazarcalin Am si eu o intrebare va rog sa imi raspundeti la ea : In cazul in care mama isi abandoneaza copilul legea cui da copilul? Tatal avand grija in ... (vezi toată discuția)