avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Incredintare minori
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Incredintare minori

Vreau sa stiu daca exista posibilitatea de a fi incredintati minorii mamei, in cazul in care aceasta, a parasit Romaina in martie 2010 pentru a munci in Anglia..pare-se intr-un restaurant, si nu s-a intors decat in ianuarie 2011 pentru 2 zile, dupa care a fugit inapoi!(fara stirea cuiva!)
Copiii((un baietel care atunci cand a plecat mama tocmai implinise 6 ani - acum are 7-si o fetita de 6 luni- acum are 1 an si 8 luni) au ramas in grija tatalui si a parintilor acestuia.
Dupa cateva luni de la plecare mama a dat semne de viata din ce in ce mai rar...si a refuzat sa vina in tara atunci cand sotul sau i-a reprosat ca lipseste de prea mult timp si copiii au nevoie si de mama.
In ianuarie cand a venit in tara si-a anuntat sotul ca vrea sa divorteze si i-a propus sa imparta copiii...baietelul sa mearga cu ea in Anglia si sa pastreze el fetita, iar acesta a refuzat categoric!!! Dupa 2 zile a fugit efectiv si i-a propus sotului(telefonic) sa accepte suma de 20.000 lei in schimbul copiilor, iar el din nou a refuzat.
Dupa acest episod sotul a intentat actiunea de divort care s-a anulat pt ca nici unul dintre ei nu s-a prezentat la prima infatisare.....si ulterior ea l-a anuntat (tot telefonic) ca a intentat actiune de divort si cere acordarea custodiei copiilor.
Nu mi se pare corect ca mama sa obtina custodia atata timp cat nu a interesat-o soarta copiilor timp de aproape 1 an.
Pe langa aspectul acesta, sotul ei a descoperit ulterior ca sotia a mintit in legatura cu locul de munca...nu a lucrat niciodata in restaurantul al carei propietar este o cunostinta a sotiei... cunostinta cu care sotul s-a intalnit intamplator intr-un centru comercial si acesta l-a asigurat ca e o neintelegere,si ca nu o vazuse de mult timp...dar in nici un caz in Anglia!
Sotul nu stie cu exactitate ce anume face acolo...cert e ca telefonul ei nu functioneaza si atunci cand ia legatura cu familia suna cu numar ascuns.
Va rog sa-mi spuneti ce sanse are tatal de a castiga custodia copiilor....care au fost ingrijiti si crescuti impecabil in tot acest timp in care ea a lipsit.Baietetul a fost inscris la scoala de tata si de bunica paterna si va incepe cursurile in toamna la un Colegiu bine cotat... iar mama nici macar nu s-a interesat de acest aspect important. Cat despre fetita...ii zice "mama" bunicii paterne pentru ca nu-si cunoaste mama naturala!
Spuneti-mi , va rog , parerea dvs...poate mama sa ia copiii in aceste conditii?Baietelul nu vrea sa stea cu mama...se poate lua in calcul dorinta lui avand in vedere ca are doar 7 ani? Exista sansa ca baietelul sa ramana cu tatal iar fetita sa fie luata de mama?...am inteles ca instantele de judecata acorda de cele mai multe ori custodia mamei...mai ales in cazul copiilor foarte mici.Ar fi groaznic sa desparta copiii!!!
Va rog sa ma ajutati!
Cel mai recent răspuns: popescu bianca daniela , utilizator 09:10, 14 Martie 2011
Sanse la de castig nu se pot aprecia decat la cazul concret si in functie de probele pe care le poate aduce cu privire la dovedirea celor de mai sus. Conteaza si cum sunt administrate, precum si jurisprudenta instantei respective. primeaza interesul copiilor. se poate orice solutie teoretic, de accea cel mai recomndat ar fi sa consultati un avocat sa va raspunda la aceste intrebari raportat la situatie ,nu in general.
Dorinta copilului va fi luata in considerare?are doar 7 ani dar i-a spus mamei lui la telefon ca nu mai vrea sa vorbeasca cu ea pt ca vrea sa se desparta de tatal lor...si ca ea nu mai e mama lui pt ca a fugit si i-a lasat la mamaia...Exista martori...tatal poate dovedi ca sotia a abandonat domiciliul aproximativ un an si nu s-a interesat de copiii...asta poate inclina balanta in favoarea tatalui...pe ce sa insiste tatal?ce probe sa aduca?...Va multumesc!
Va rog, daca ne poate ajuta cineva....asteptam indicatii! multumesc frumos!
Vointa copilului cu varsta mai mica de 10 ani poate fi aflata de catre judecatori , in camera de consiliu.

(audierea acestuia este facultativa, insa avand in vedere varsta si relatiile tensionate dintre parinti, apreciez ca aflarea dorintei copilului reprezinta un motiv de clarificare, cu privire la derularea ulterioara a raporturilor de familie ).
Incredintarea copilului minor va fi luata in consideratia interesului superior al acestuia.

Asadar, daca copilul a fost marcat de conduita mamei , care a fost absenta perioade de timp insemnate, daca aceasta nu obtine venituri , daca a avut un comportament defectuos cu privire la exercitarea atributiilor parentale, tatal poate avea posibilitatea de a-si creste copilul , intr-un mediu armonios , fara tensiuni.

Totodata , copilului nu trebuie sa fie marcat de schimbari dese , de noi optiuni de viata , care sa genereze confuzie.

Ancheta sociala , cat si declaratiile de martor sunt lamuritoare in acest sens.

A fost evaluat copilul de catre psiholog ?Cum percepe acesta relatia cu mama?
Un specialist poate intocmi un referat de evaluare, o caracterizare care sa ateste starea sufleteasca a copilului , "prins " intre conflictul dintre parinti.

DGASP se implica frecvent in cazurile in care relatiile familiale sunt neclare, discuta cu ambii parinti, pentru a gasi solutii efiente, in vederea protejarii copilului.
( consilierea poate fi una individuala , a parintilor, insa poate fi acordata si minorului )

Iata site-ul pe care-l puteti accesa :

[ link extern ] /

Inscrisurile eliberate de catre institutia amintita de mine mai sus va sunt de folos in instanta.

Succes.
;)
Ultima modificare: Joi, 10 Martie 2011
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
In primul rand , avand in vedere ca tatal are calitatea de parat in procesul de divort, este necesar sa formuleze o intampinare -cerere reconventionala.
Pe cale de intampinare sa-si formuleze apararile fata de actiunea reclamantei, iar pe cale reconventionala sa solicite incredintarea minorilor si stabilirea unei pensii de intretinere in favoarea acestora.
Apoi, este necesar ca tatal sa probeze ca este in interesul acestora ca minorii sa fie incredintatai tatalui, ca poate oferi conditii optime de crestere si educare, ca minorii au fost si sunt ingrijiti corespunzator de acesta, ca intre ei si tatal lor s-a stabilit o puternica relatie de afectiune si bineinteles sa probeze totodata atitudinea mamei asa cum ati expus-o mai sus.
Pentru motive temeinice pot fi ascultati si minorii cu varsta sub 10 ani-
Art. 24 -legea 274/2004
(1) Copilul capabil de discernamant are dreptul de a-si exprima liber opinia asupra oricarei probleme care il priveste.
(2) In orice procedura judiciara sau administrativa care il priveste copilul are dreptul de a fi ascultat.
Este obligatorie ascultarea copilului care a implinit varsta de 10 ani.
Cu toate acestea, poate fi ascultat si copilul care nu a implinit varsta de 10 ani, daca autoritatea competenta apreciaza ca audierea lui este necesara pentru solutionarea cauzei.
Mai mult decat atat, trebuie avut in vedere ca la luarea masurii de incredintare, instanta analizeaza posibilitatile materiale ale parintilor, posibilitatile de dezvoltare fizica, morala si intelectuala pe care copii le pot gasi la parinti, vârsta copilului, gradul de atasament si interesul pe care parintii îl manifesta fata de copil, legaturile afective ce s-au stabilit între acestia si copil, conform art. 42 din Codul familiei si art. 2 si urm. din Legea nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului.
Probe:-inscrisuri, martori, ancheta sociala, interogatoriul mamei pe capatul de cerere privind incredintarea.
Angajati avocat.

Ultima modificare: Joi, 10 Martie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

Alte discuții în legătură

Incredintarea minorului sorin77 sorin77 as vrea sa stiu in ce conditii eu ca tata as putea obtine incredintarea minorului.sunt in divort cu sotia din culpa comuna,ea a cerut incredintarea catre ea cu ... (vezi toată discuția)
Divort maria_radu maria_radu As dori sa aflu unde se plateste taxa de timbru fiscal pentru divort ( am gasit doua variante pe internet: ba la CEC -ul mare in contul judecatoriei in raza ... (vezi toată discuția)
Divort robineugent robineugent buna seara. eu impreuna cu sotia am cazut de comun acord sa divortam(nepotrivire de caracter)si la mijloc sunt doi copii minori o fetita si un baietel .fetita ... (vezi toată discuția)