La solutionarea cererilor referitoare la incredintarea copiilor minori, obligatia de intretinere si folosirea locuintei, instanta va tine seama in primul rand interesele minorilor.
Instanta judecatoreasca va hotari, odata cu pronuntarea divortului, caruia dintre parinti vor fi incredintati copiii minori. In acest scop, instanta va asculta parintii si autoritatea tutelara si, tinand seama de interesele copiilor, pe care de asemenea ii va asculta daca au implinit varsta de zece ani, va hotari pentru fiecare dintre copii, daca va fi incredintat tatalui sau mamei.
Pentru motive temeinice, copiii pot fi incredintati unor rude ori unor alte persoane, cu consimtamantul acestora, sau unor institutii de ocrotire.
Cel mai adesea, asa cum este si normal, copilul este incredintat mamei. Doar daca tatal demonstreaza ca mama nu se va ocupa asa cum trebuie de minor, ca este o mama denaturata, ca aplica rele tratamente minorului, ca nu il ingrijeste cum trebuie, etc. tatal ar putea avea sanse sa i se incredinteze copilul spre crestere si educare.
in Romania nu exista termenul de custodie si nici custodia comuna.Aceasta este valabila numai in SUA.Fiecare din voi ar trebui sa se gandeasca in primul rand la binele copilului si apoi la el .Unul va primi in incredintare copilul si celalalt va avea dreptul la vizitarea lui.Copilul nu trebuie sa ajunga in nici un caz "obiectul " conflictului vostru.
So help you God !
Chiar daca acest copil , din varii motive , nu va fi incredintat dvs , va veti putea exercita un drept de vizita, veti plati pensia de intretinere....
Daca mama are probleme psihice , un comportament defectuos fata de minor , nu are venituri sau o locuinta stabila , atunci consider ca este in detrimentul minorului ca acesta sa fie incredintat mamei spre crestere si educare....
Daca veti invoca argumente convingatoare , sustinute de mijloace de proba (inscrisuri , proba testimoniala) si va veti organiza corect apararea , pot exista sanse pt a creste si educa acest minor.
Succes.
In primul rand, pentru a putea obtine dvs. incredintarea minorilor, trebuie sa solicitati acest lucru instantei de judecata.
Daca actiunea de divort a fost introdusa de sotia dvs. , dvs. trebuie sa faceti o cerere reconventionala prin care sa solicitati incredintarea copilului minor, si sa aratati motivele pentru care solicitati acest lucru.
In legislatia noastra nu exista termenul de custodie.
In cazul in care minorul este incredintat mamei spre crestere si educare, dvs. aveti dreptul de a pastra legaturi personale cu minorul. Daca nu va intelegi cu sotia dvs. in acest sens trebuie sa solicitati acest lucru instantei, propunand un program de vizitare.
Pentru a obtine dvs. copilul trebuie sa aveti motive temeinice ca sa solicitati acest lucru, si sa aveti in vedere interesul superior al minorului.
Nu ne-ati spus ce varsta are minorul si daca este baiat sau fata.
Regula este ca minorul este incredintat mamei, dar, daca dvs. puteti demonstra cu probe ca incredintarea minorului mamei ar avea consecinte daunatoare bunei dezvoltari fizice, cresterii si educarii.
In cadrul actiunii de divort, se efectueaza o ancheta sociala, in care se opiniaza cui se va incredinta minorul.
Deasemenea daca copilul a implinit varsta de 10 ani, acesta v-a fi audiat sub acest aspect, sau chiar daca nu a implinit aceasta varsta, daca instanta considera necesar poate audia minorul.
Succes.
av.Werbic Stefania