Buna ziua, as dori sa stiu daca in calitate de director o persoana poate trece in fisa postului unui angajat atributii noi , avand in vedere ca acesta are studiile si competenta necesara? Iar in cazul in care acest lucru este posibil ce consecinte atrage refuzul angajatului?
Fisa postului nu poate fi modificata unilateral, fara consimtamantul scris al salariatului. Orice modificare a fisei postului constituie o modificare a contractului individual de munca, operatiune ce, evident, nu se poate face unilateral, ci numai prin acordul partilor contractante.
Domnule avocat, adaugarea de noi atributii in fisa postului in conformitate cu prevederile Regulamentului de organizare de functionare si in conformitate cu functia pe care este angajat salariatul in cauza nu inseamna o schimbare a felului muncii, care sa necesite incheierea unui act aditional. Subscriu la parerea exprimata de freelis.
La incheierea CIM angajatorul are déjà stabilite atributiile in fisa postului , iar viitorul salariat este recrutat pe baza competentelor sale care raspund cerintelor jobului. Daca este de acord cu atributiile semneaza contractual de munca, daca nu, nu! Ulterior, fisa postului poate fi modificata unilateral fara a se modifica locul muncii, felul muncii … sau oricare alt element prevazut de art. 41 (3) C. muncii. De exemplu, nu ii pot trasa sarcini de serviciu unui contabil sa vopseasca gardul institutiei. Aici este evident modificarea felului muncii, ca atare trebuie si acordul salariatului.
Modificarea se face bineinteles, in conditiile art.17 C. muncii, respectiv comunicarea prealabila. In plus, executarea contractului de munca se realizeaza in cadrul raportului de munca de subordonare dintre angajator si salariat, angajatorul fiind indreptatit sa schimbe anumite conditii de prestare a muncii in virtutea prerogative sale de directive.
In conformitate cu prevederile art.17 alin.2 C muncii, salariatul va fi informat cu privire la elementele considerate esentiale la incheierea CIM, intre care, la lit.d, sunt inscrise functia/ ocupatia si atributiile postului, tocmai cu scopul identificarii felului muncii, ca element de baza al contractului. Prin stabilirea de noi atributii, tinand cont de pregatirea salariatului, nu inseamna ca modific felul muncii.
Niciodata nu mi-a placut sa fac afirmatii sau sa exprim opinii neargumentate.
Asa ca, sa vedem ce spune Codul Muncii:
ART. 16
(1) Contractul individual de munca se incheie in baza consimtamantului partilor, in forma scrisa, in limba romana.
.................................................................................................................................
ART. 17
(1) Anterior incheierii sau modificarii contractului individual de munca, angajatorul are obligatia de a informa persoana selectata in vederea angajarii ori, dupa caz, salariatul, cu privire la clauzele esentiale pe care intentioneaza sa le inscrie in contract sau sa le modifice.
(1^1) Obligatia de informare a persoanei selectate in vederea angajarii sau a salariatului se considera indeplinita de catre angajator la momentul semnarii contractului individual de munca sau a actului aditional, dupa caz.
(2) Persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin urmatoarele elemente:
......................................................................................................................
d) functia/ocupatia conform specificatiei Clasificarii ocupatiilor din Romania sau altor acte normative si atributiile postului;
.......................................................................................................
(3) Elementele din informarea prevazuta la alin. (2) trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca.
(4) Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (2) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditional la contract, intr-un termen de 15 zile de la data incunostintarii in scris a salariatului, cu exceptia situatiilor in care o asemenea modificare rezulta ca posibila din lege sau din contractul colectiv de munca aplicabil.
Deci:
1. fisa postului face parte integranta din contractul individual de munca
2. orice modificare a fisei postului constituie o modificare a insasi CIM, operatiune ce nu se poate efectua decat cu acordul ambelor parti contractante asumat prin inscris sub semnatura
3. singura particularitate a modificarii fisei postului este aceea ca, nefiind cuprinsa in insasi formularul CIM, dar facand parte integranta din acesta, nu este neaparat necesar un act aditional de modificare/completare a acesteia care sa fie depus si la ITM, fiind suficienta reeditarea fisei postului in 2 exemplare(cate un exemplar pentru fiecare parte) si semnarea acesteia de catre ambele parti contractante, in cazul existentei acordului acestora, bineinteles.
Stimate domnule avocat, nu am pus la indoiala faptul ca vorbiti sau nu neargumentat. Intr-adevar, paragrafele din Codul muncii pe care le-ati citat in postul anterior sunt in sprijinul afirmatiei dumneavoastra.
Insa, ele se interpreteaza in coroborare si cu alte articole din acelasi act normativ, cum ar fi:
Art. 10.
Contractul individual de muncă este contractul în temeiul căruia o persoană fizică, denumită salariat, se obligă să presteze munca pentru şi sub autoritatea unui angajator, persoană fizică sau juridică, în schimbul unei remuneraţii denumite salariu.
Art. 40
(1) Angajatorul are, în principal, următoarele drepturi:
a) să stabilească organizarea şi funcţionarea unităţii;
b) să stabilească atribuţiile corespunzătoare pentru fiecare salariat, în condiţiile legii şi/sau în condiţiile contractului colectiv de muncă aplicabil, încheiat la nivel naţional, la nivel de ramură de activitate sau de grup de unităţi;
c) să dea dispoziţii cu caracter obligatoriu pentru salariat, sub rezerva legalităţii lor.
Ca urmare, executarea contractului de munca se realizeaza în cadrul raportului de subordonare dintre angajator si salariat, angajatorul fiind îndreptatit sa schimbe conditiile de prestare a muncii, în virtutea prerogativei sale de directie.
Astfel, eu consider ca nu constituie o modificare a contractului individual de munca schimbarea sau adaugarea unor atributii prevazute in fisa postului, cu rezervele aratate in postul anterior (nu se modifica natura muncii), de exemplu: pastrarea denumirii functiei insa atributiile noi, adaugate in fisa postului, au alta natura si corespund, în fapt, unei functii cu un alt specific, ceea ce conduce la concluzia ca, în realitate, a avut loc o modificare a unui element esential al contractului individual de munca si anume felul muncii. Scopul instituirii unui astfel de document ca instrument in cadrul unei organizatii este cel de a aduce avantaje ambelor parti aflate, cu buna credinta, in acest raport juridic: pentru angajator: flexibilizarea procesului muncii, instituirea de atributii clare functie de pregatirea profesionala si aptitudinile necesare ocuparii respectivei functii, normarea muncii, etc; pentru salariat: organizarea eficienta a muncii, identificarea rolului sau in cadrul organizatiei, relatiile sale pe verticala si orizontala in cadrul firmei, etc. Organizatia poate fi privita ca un organism viu, mereu in schimbare de la o zi la alta. Ca urmare, atat factori externi cat si interni din cadrul organizatiei pot aduce schimbari in cadrul acesteia, care sa afecteze intr-un fel sau altul inclusiv atributiile fiecarui post… Intentia legiuitorului nu cred ca a fost cea de a ingreuna modul de desfasurare a acestui raport juridic, care ar produce in varianta dvs mari sincope in functionarea unei organizatii. Dreptul angajatorului subliniat de mine mai sus este un drept fundamental al acestuia, ce tine de esenta acestui tip de raport juridic. In varianta propusa de dvs. consider ca am avea mai degraba de-a face cu un raport civil, si nu unul de munca… Bineinteles, ca eventualele abuzuri ale angajatorului in exercitarea acestei prerogative, nu raman nesanctionabile: Salariatul prejudiciat caruia i s-au adaugat atributii noi in fisa postului de catre angajator are posibilitatea legala, in temeiul aceluiasi act normativ, să sesizeze, în termen de 30 de zile de la data comunicarii fisei postului, instanţa judecătorească competentă şi să solicite despăgubiri corespunzătoare prejudiciului pe care l-a suferit ca urmare a neexecutării de către angajator a obligaţiei de informare.