avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 546 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu fara plata

Buna ziua !
De cateva saptamani fratele meu lucreaza cu contract de munca in strainatate.In tara lucra in domeniul sanitar.Acum este in concediu fara plata.Pe ce perioada i se poate prelungi suspendarea contractului astfel incat sa nu isi piarda nici serv de aici?Va rog sa ma ajutati si pe mine cu articole din lege.Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Marcel Mihalache , Avocat 10:18, 25 Februarie 2011
Potrivit dispozitiilor art.148 alin.(1) din Codul muncii, pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata.
Durata concediului fara plata se stabileste, potrivit alin. (2) al aceluiasi articol, prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.


Contractul colectiv de munca la nivel national stabileste la art. 61 alin. (2) si art. 62 alin.(1) doua cazuri in care salariatii pot beneficia de concediu fara plata reglementand si durata acestora:
1) salariatii au dreptul la 30 de zile concediu fara plata, acordat o singura data, pentru pregatirea si sustinerea lucrarii de diploma in invatamantul superior. Acest concediu se poate acorda si fractionat, la cererea salariatului (art. 61 alin. (2)).
2) in afara concediului legal platit pentru ingrijirea copiilor in varsta de pana la doi ani, salariata mama poate beneficia de inca un an concediu fara plata(art. 62. - (1).
Art. 61 alin. (3) din contractul colectiv de munca la nivel national stabileste dreptul salariatilor la acordarea concediilor fara plata pentru rezolvarea unor situatii personale fara sa stabileasca o durata minima sau maxima a acestor concedii.



Nu sunt 90 de zile de concediu fara plata?
De unde ati scos aceste 90 de zile?
Art. 61 CCMN
(3) Pentru rezolvarea unor situaţii personale, salariaţii au dreptul la concedii fără plată.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu fara plata brigite brigite Daca cineva a fost angajat in luna iulie 2010 poate sa solicite concediu fara plata din luna noiembrie 2010 si daca da pe ce perioada maxima? va multumesc (vezi toată discuția)
Cate zile de concediu fara salariu are dreptul un salariat in anul 2010 zaharia mariana zaharia mariana cate zile de concediu fara salariu are dreptul un salariat? dar o societate are voie sa-si trimita salariatii in concediu fara plata?? in ce mod? si cat timp? (vezi toată discuția)
Concediu studii Vioreld Vioreld salutare. am un angajat student, care intra zilele acestea in sesiune. el vrea sa-si faca cerere de concediu pentru studii. acest concediu (din ce stiu eu) ... (vezi toată discuția)