avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 481 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediu studii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediu studii

salutare. am un angajat student, care intra zilele acestea in sesiune. el vrea sa-si faca cerere de concediu pentru studii. acest concediu (din ce stiu eu) este fara plata, nu? si acest concediu, constituie vechime in munca?
Ultima modificare: Miercuri, 14 Ianuarie 2009
Vioreld, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 20:26, 14 Ianuarie 2009
Are dreptul la 30 de zile de concediu fara plata pentru studii.
In perioada de concediu fara plata cim este suspendat si constituie vechime in munca
Salariaţii au dreptul la 30 de zile concediu fără plată, acordat o singură dată, pentru pregătirea şi susţinerea lucrării de diplomă în învăţământul superior. Acest concediu se poate acorda şi fracţionat, la cererea salariatului.
Pentru rezolvarea unor situaţii personale, salariaţii au dreptul la concedii fără plată.
Perioada in care un angajat a beneficiat de concediu fara salariu nu constituie vechime in munca.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Ianuarie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
Buna seara.Eu am cerut de la servici cateva ore de invoire pt a merge la examene si mi s-a raspuns ca trebuie sa folosesc zilele mele de concediu de odihna.Imi puteti spune exact Legea prin care eu pot sa-mi iau aceste zile sub forma de concediu de studii?Multumesc.
Contract colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006 din 29/12/2006, publicat in Monitorul Oficial, Partea V nr. 5 din 29/01/2007, art.61 alin.2 si 3.
(2) Salariaţii au dreptul la 30 de zile concediu fără plată, acordat o singură dată, pentru pregătirea şi susţinerea lucrării de diplomă în învăţământul superior. Acest concediu se poate acorda şi fracţionat, la cererea salariatului.
(3) Pentru rezolvarea unor situaţii personale, salariaţii au dreptul la concedii fără plată.

Codul Muncii,
Art.148 (1) Pentru rezolvarea unor situatii personale salariatii au dreptul la concedii fara plata.
(2) Durata concediului fara plata se stabileste prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.

Art. 149. - (1) Salariatii au dreptul sa beneficieze, la cerere, de concedii pentru formare profesionala.
(2) Concediile pentru formare profesionala se pot acorda cu sau fara plata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de studii Liviu-Razvan Liviu-Razvan Buna ziua. Sunt nou-venit pe forumul acesta, si dupa ce am citit toate topicurile pe acest subiect, inca am o intrebare: Concediul de studii se poate acorda ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata pentru formare profesionala carabela_anca carabela_anca Am un angajat care in luna iunie isi da examenul de licenta. Pentru asta vrea sa isi ia 30 zile de concediu fara plata. Exista o posibilitate ca sa nu ii ... (vezi toată discuția)
Concediu de studii kmy24 kmy24 Am si eu niste nelamuriri , cine stie sa ma ajute ...va rog Un consilier juridic beneficiaza de concediu de studii 10 zile pt pregatirea si sustinerea ... (vezi toată discuția)