avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... incredintare minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

incredintare minor

Am inaintat divort,copilul mi-a fost incredintat prin ordonanta presedentiala ,hotararea a ramas definitiva.,el mi-furat copilul si nu ma lasa sa-l vad,ma urmareste,ma ameninta,vine cu copilul la mine si-l tine blocat in masina doar ca sa-mi faca rau,stie ca sufar din cauza copiluluisi se foloseste de el,nepasandu-i ca-i face rau copilului.Am depus plangere penala ptr. nerespectarea hot. judecatoresti si am sesizat de multe ori Protectia Copilului.El a venit la prima infatisare la divort si cere custodia copilului.Am un servici foarte bun,locuiesc cu chirie dar imi permit sa ma intretin pe mine si pe copil.Vreau sa stiu ce sanse are el sa castige copilul si de ce politia nu vrea sa faca nimic?
Cel mai recent răspuns: andymaurul , utilizator 19:55, 24 Februarie 2011
Din moment ce procesul de divort nu a fost finalizat,cu incredinrea minorului unuia dintre soti,hotarare definitiva si irevocabila,intelegem:


ART. 271-Cod Penal
Nerespectarea hotărârilor judecătoreşti
(1) Împotrivirea la executarea unei hotărâri judecătoreşti, prin ameninţare faţă de organul de executare, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, iar dacă fapta a fost săvârşită prin acte de violenţă, pedeapsa este de la unu la 5 ani.
(2) Împiedicarea unei persoane de a folosi o locuinţă ori parte dintr-o locuinţă sau imobil, deţinute în baza unei hotărâri judecătoreşti, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
(3) Dacă fapta prevăzută în alin. 2 se săvârşeşte prin ameninţare, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar dacă fapta a fost săvârşită prin acte de violenţă, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.
(4) Nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, prin sustragerea de la executarea măsurilor de siguranţă prevăzute în art. 112 lit. c), d) şi g), se pedepseşte cu închisoare de la o lună la 3 luni sau cu amendă.
(5) Nerespectarea hotărârilor judecătoreşti, prin neexecutarea, cu rea-credinţă, a pedepselor complementare aplicate persoanelor juridice, prevăzute în art. 71^4 şi art. 71^5 alin. 2, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.


Daca ati depus plangere pentru nerespectarea hotararii judecatoresti,ati actionat gresit.Aveti o hotarare judecatoreasca definitiva,irevocabila si executorie?Nu,aveti o ordonanta presedentiala,fata de care textul legii nu face nici o referire,or acolo unde legiuitorul nu distinge nici interpretul nu trebuie sa distinga.Sotul dvs.trebuie sa respecte o hotarare judecatoreasca,nu o ordonanta presedentiala.Deci.... Chiar daca ar fi o hotarare judecatoreasca,definitiva ,irevocabila si executorie ,ar reprezenta infractiune savarsita de sotul dvs.doar daca ati pune in executare silita aceasta hotarare,iarsotul dvs.ar impiedica executorul judecatoresc sa puna in aplicare aceasta hotarare,or nu este cazul...


Ultima modificare: Joi, 24 Februarie 2011
andymaurul, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerespectarea hotararii judecatoresti miki70_is miki70_is Ce se intampla cand debitorul nu respecta hotararea judecatoreasca(sentinta civila definitiva si irevocabile),dupa procedura la instanta conf.art.580/3 ... (vezi toată discuția)
Nume purtat dupa divort INFORMAT INFORMAT Va rog, as dori sa stiu, daca in urma unei hotarari de divort ramasa definitiva, se poate ca sotul care a acceptat ca sotia dupa divort sa pastreze numele de ... (vezi toată discuția)
Care este termenul legal pentru plangere penala ? florinsadova florinsadova In data de 10.02.2009 am obtinut sentinta definitiva si executorie intr-un litigiu de munca.Am solicitat printr-o cerere scrisa reangajarea si celelalte ... (vezi toată discuția)