avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 301 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Care este termenul legal pentru plangere penala ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Care este termenul legal pentru plangere penala ?

In data de 10.02.2009 am obtinut sentinta definitiva si executorie intr-un litigiu de munca.Am solicitat printr-o cerere scrisa reangajarea si celelalte drepturi banesti ce decurg din sentinta pe data de 20.02.2009. Angajatorul a facut recurs si a fost respins pe data de 24.03 2009.Avand in vedere ca dureaza cam doua saptamani pana cand pot investi hotatarea ca irevocabila si sa o legalizez de cand curge termenul de doua luni cat timp pot sa actionez angajatorul in caz ca nu ma voi intelege cu el ?Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:45, 30 Martie 2009
Pentru reangajare, termenul curge de la data comunicarii sentintei definitive, deoarece conf. art. 278 Codul muncii nu se prevede obligativitatea unei cereri prealabile a salariatului in privinta reanagajarii.
Pentru neplata drepturilor banesti, termenul de 2 luni incepe sa curga de la expirarea termenului de 15 zile de la depunerea cererii de executare catre angajator.
Conform art. 277 Codul muncii, neexecutarea unei hotarari judecatoresti definitive privind plata salariilor in termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de catre partea interesata ( 20.02.2009 in speta dvs. ), constituie infractiune.
Pana in a 15-a zi, fapta nu prezinta infractiune, deci primele 15 zile de la depunerea cererii nu se pot lua in calcul. In schimb, dupa ziua a 15-a, deci din 08.03.2009 puteati face plangere penala, si mai aveti acest drept pana in 8 mai 2009.
Art. 271. - Nerespectarea hotarârilor judecatoresti
Împotrivirea la executarea unei hotãrâri judecãtoresti, prin amenintare fatã de organul de executare, se pedepseste cu închisoare de la 6 luni la 3 ani, iar dacã fapta a fost sãvârsitã prin acte de violentã, pedeapsa este de la unu la 5 ani.
Împiedicarea unei persoane de a folosi o locuinta ori parte dintr-o locuinta sau imobil, detinute în baza unei hotarâri judecatoresti, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
Daca fapta prevazuta în alin. 2 se savârseste prin amenintare, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani, iar daca fapta a fost savârsita prin acte de violenta, pedeapsa este închisoarea de la unu la 5 ani.
Nerespectarea hotãrârilor judecãtoresti, prin sustragerea de la executarea mãsurilor de sigurantã prevãzute în art. 112 lit. c), d) si g), se pedepseste cu închisoare de la o lunã la 3 luni sau cu amendã.
Nerespectarea hotãrârilor judecãtoresti, prin neexecutarea, cu rea-credintã, a pedepselor complementare aplicate persoanelor juridice, prevãzute în art. 714 si art. 715 alin. 2, se pedepseste cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendã.

cred ca asta va intereseaza.

av.m.vasilescu
Cred ca este vorba despre termenul legal pentru formularea plangerii penale ;)
Conform dispozitiilor art.284 Cod procedura penala termenul de introduce a plangerii prealabile este de 2 luni, acesta curgand din ziua in care persoana vatamata a stiut cine este faptuitorul.
Ultima modificare: Luni, 30 Martie 2009
Cornel Vasile, Consilier juridic
In cazul de fata se ia data sentintei definitive si executorii deci dupa judecarea pe fond sau dupa ce sentinta a fost irevocabila deci dupa recurs ?
Nu are relevanta data sentintei definitive sau irevocabile ... codul de procedura penala prevede clar data de cand incepe sa curga termenul de 2 luni pentru depunerea plangerii : data de cand persoana vatamata a stiut cine este faptuitorul (cel care a asavarsit fapta penala)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerespectarea hotararii judecatoresti andreisl andreisl Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns pentru problema mea, daca este posibil. Am castigat un conflict de munca, instanta a anulat decizia de ... (vezi toată discuția)
Inchisoarea cu suspendare GMarilena GMarilena Buna ziua.M-am judecat cu fostul sot pt neplata pensiei de intretinere,cu cateva zile in urma acesta a fost condamnat la 1 an de inchisoare cu suspendare.Va ... (vezi toată discuția)
Nerespectarea unei hotarari definitive si irevocabile Dima Mihaela Dima Mihaela Buna seara, Acum 3 ani, am obtinut o hatarare definitiva si irevocabila in proces cu o institutie a statului. Dupa indelungi usi inchise in fata cu mentiunea ... (vezi toată discuția)