Am o intrebare la care nu am reusit sa gasesc raspuns, motiv pentru care postez aici sperand ca voi reusi sa deslusesc itele acestei povesti destul de incurcate in care ma aflu.
In anul 2006 bunica mea a decedat, mostenitori fiind unchiul meu, eu si sora mea (prin reprezentare, tatal nostru fiind decedat de ceva vreme).
Unchiul nostru a fost plecat din tara in perioada respectiva, iar noi, fiind de buna credinta, nu am acceptat in mod expres mostenirea, asteptandu-l si pe acesta sa se intoarca de pe meleagurile straine. Cand acesta s-a intors, ne-a dat in judecata, spunand ca noi nu am acceptat mostenirea in termenul de 6 luniprevazut de Codul Civil, el acceptand-o pasiv, prin posesia bunurilor succesorale.
Problema este urmatoarea:
Cand s-a judecat procesul in fond, eu am fost plecata din tara si nu am avut cunostinta de acest proces. Mama mea a depus in dosar copia de pe cartea mea de rezidenta in alta tara, insa inscrisul nu a fost luat in calcul de instanta, decat la sfarstit, cand s-a pronuntat. Asadar, in hotarare scrie mare PROCEDURA NELEGAL INDEPLINITA, insa instanta se pronunta si ii da castig de cauza unchiului.
Eu am aflat in cele din urma de proces, am declarat apel si am solicitat in principal desfiintarea sentintei si trimiterea cauzei spre rejudecare si in cazul in care nu se admitea pentru acest motiv, am solicitat sa se constate ca nu unchiul meu e unicul mostenitor, ci ca suntem 3. Din acest motiv am platit taxa de timbru la valoare, taxa care e destul de mare.
Instanta de apel a admis apelul si a trimis cauza spre rejudecare. Ce se intampla acum cu taxele de timbru?
O sa platesc iar la valoare? Mentionez ca eu nu am platit taxa de timbru la fond (pentru cererea reconvetionala), deoarece, dupa cum am spus, nu am avut cunostinta de dosar.
Sora mea, care a participat la fond si in apel, care a achitat si ea taxele de timbru solicitate (atat in fond, cat si apel), va trebui sa achite din nou taxa de timbru, doar pentru ca instanta a judecat o cauza fara ca procedura de citare sa fie legal indeplinita cu toate partile?
De retinut e ca acum 3 ani taxa de timbru era de 19 lei pentru dezbatere succesorala, acum e la valoarea bunurilor contestate.
Ce opinie aveti?
daca decizia din apel este cu rejudecare nu mai sunteti obligata sa achitati taxa; partea care cade in pretentii ( art 274 cod de Procedura Civila) va suporta toate spezele efectuate pana la acea data.
Multumesc pentru raspuns. Cunosc faptul ca partea care cade in pretentii este obligata la toate cheltuilile de judecata efectuate, insa nelamurirea mea era legata de modul in care se va realiza rejudecarea dosarului.
Mai precis, dupa ce dosarul va ajunge la judecatorie pentru rejudecare, judecatorul va constata ca eu nu am achitat la fond nicio taxa de timbru, motiv pentru care voi fi obligata la achitarea ei (mentionez ca voi formula si cerere reconventionala)?
Ce nu mi se pare absolut deloc corect este faptul ca daca subsemnata as fi stiut la data respectiva de dosar, as fi achitat o taxa de 19 lei, pe cand acum, din cauza modificarilor legislative, va trebui sa platesc o taxa de 3000 de lei.
Vina este a judecatoriei (lucru confirmat si de instanta de apel si ce de recurs), in acest caz de ce sa fiu eu obligata la plata unei asa sume de bani, doar pentru ca instanta a ignorat niste inscrisuri de la dosar care aratau ca eu nu mai locuiesc in tara?
Si daca voi fi obligata la plata acestei taxa si voi face contestatie la cuantumul ei, credeti ca voi avea vreu castig de cauza, pe motivele mai sus aratate?
Va multumesc anticipat!
Rejudecarea se va face pe baza dosarului existent si nu ar fi legal sa va taxeze pe legea noua, ci aceea in vigoare la respectiva data, nu dupa 3 ani. Daca nu va fi asa contestati incheierea prin care vi se va impune o taxa de timbru.