Intr-un proces la fond judecatorul se pronunta asupra fondului dar cu vicii de procedura; cererea reclamantului este respinsa ca neintemeiata.
Reclamantul face apel, solicita anularea hotaririi de fond si rejudecarea.
Instanta de apel pune in vedere timbrarea cu 50% din taxa de la fond, taxa este platita .
Apelul este admis, dosarul trimis spre rejudecare, hotarire definitiva , neatacata cu recurs de parit, ramine irevocabila.
Intrebare: cine trebuie sa suporte taxa de timbru platita in apel?
Culpa procesuala apartine judecatorului de la fond, acesta a gresit.
Paratul nu are culpa procesuala pt. faptul ca s-a ajuns in apel.
Cui cer taxa de timbru pe cale de actiune separata?
partea care cade in pretentii va fi obligata la cerere sa plateasca cheltuieli de judecata. Deci , paratul.Impotriva lui trebuie sa va indreptati pentru cheltuielile de judecata, reprezentand taxa timbru, expertize, etc. Actiunea se poate face si pe cale separata daca odata cu fondul nu s-au cerut.
@ladyblue d-na avocat, multumesc, dar dvs. mi-ati raspuns la modul general, stiam si eu lucrul acesta cu partea care cade in pretentii
eu am pus o intrebare pt. o situatie particulara, in care nimeni nu a cazut in pretentii, a fost o eroare de procedura a judecatorului de fond, nu am gresit eu reclamant, nu a gresit nici paratul , va rog mai revedeti intrebarea
nu aveam ce sa cer la fond , taxa a fost impusa de instanta de apel
deci ar trebui sa plateasca judecatorul sau statul, ministerul justitie? sa-mi returneze taxa? cum anume?