avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cine returneaza cheltuieli de judecata atunci cind ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cine returneaza cheltuieli de judecata atunci cind culpa procesuala apartine judecatorului?

Intr-un proces la fond judecatorul se pronunta asupra fondului dar cu vicii de procedura; cererea reclamantului este respinsa ca neintemeiata.
Reclamantul face apel, solicita anularea hotaririi de fond si rejudecarea.
Instanta de apel pune in vedere timbrarea cu 50% din taxa de la fond, taxa este platita .
Apelul este admis, dosarul trimis spre rejudecare, hotarire definitiva , neatacata cu recurs de parit, ramine irevocabila.
Intrebare: cine trebuie sa suporte taxa de timbru platita in apel?
Culpa procesuala apartine judecatorului de la fond, acesta a gresit.
Paratul nu are culpa procesuala pt. faptul ca s-a ajuns in apel.
Cui cer taxa de timbru pe cale de actiune separata?
Cel mai recent răspuns: avvalentina , utilizator 19:53, 22 Februarie 2012
partea care cade in pretentii va fi obligata la cerere sa plateasca cheltuieli de judecata. Deci , paratul.Impotriva lui trebuie sa va indreptati pentru cheltuielile de judecata, reprezentand taxa timbru, expertize, etc. Actiunea se poate face si pe cale separata daca odata cu fondul nu s-au cerut.
Ultima modificare: Miercuri, 22 Februarie 2012
Mariana D. , Avocat
@ladyblue d-na avocat, multumesc, dar dvs. mi-ati raspuns la modul general, stiam si eu lucrul acesta cu partea care cade in pretentii
eu am pus o intrebare pt. o situatie particulara, in care nimeni nu a cazut in pretentii, a fost o eroare de procedura a judecatorului de fond, nu am gresit eu reclamant, nu a gresit nici paratul , va rog mai revedeti intrebarea
nu aveam ce sa cer la fond , taxa a fost impusa de instanta de apel
deci ar trebui sa plateasca judecatorul sau statul, ministerul justitie? sa-mi returneze taxa? cum anume?
Printr-o petitie la ministrul justitiei, solicitati sa vi se plateasca acele cheltuieli.Daca raspunsul e negativ, mergeti in contectios .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine datoreaza taxa de timbru? eugen82 eugen82 La fond cererea a fost respinsa ca neintemeiata dar nu a avut loc cercetarea fondului, nu s-a pus in discutia partilor, etc... In apel se cere desfiintarea ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata pentru divort si pentru partaj ! soata soata Cheltuielile de judecata in cazul procesului de divort si de partaj pot fi cerute de catre o parte , in ce situatii ??? (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata flori9 flori9 La sfarstul unui proces de partaj succesoral, partea reclamata este obligata sa plateasca cheltuieli de judecata partii reclamante? Cum se procedeaza? (vezi toată discuția)