avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cheltuieli de judecata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cheltuieli de judecata

La sfarstul unui proces de partaj succesoral, partea reclamata este obligata sa plateasca cheltuieli de judecata partii reclamante?
Cum se procedeaza?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 15:27, 27 Iunie 2009
se solicita instantei sa dispuna asupra cheltuielilor.
În art.274 alin.1 C.proc.civ. este consacrat principiul suportării cheltuielilor de judecată de către partea care a pierdut procesul. Potrivit textului, partea care cade în pretenţii va fi obligată la cerere, să plătească cheltuielile de judecată. Prin urmare, la baza acordării cheltuielilor de judecată stă culpa procesuală a părţii care a pierdut procesul . Aceasta va suporta atât cheltuielile făcute de ea, cât şi cele făcute de partea care a câştigat procesul .
Cheltuielile de judecată se acordă la cerere, nu şi din oficiu, însă înainte de închiderea dezbaterilor instanţa trebuie să atragă atenţia părţilor asupra dreptului pe care îl au de a cere cheltuieli de judecată. În situaţia în care nu s-au solicitat cheltuielile de judecată ori, deşi au fost solicitate, instanţa a omis să se pronunţe asupra lor, partea le poate solicita printr-o cerere separată , în termenul de prescripţie de drept comun (3 ani), care curge de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care cel în cauză a câştigat procesul . Temeiul cererii în reprezintă art.998 C.civ. .
Cheltuielile de judecata trebuie mentionate in insasi cererea de chemare in judecata (deci solicitate ) si dovedite.
Instanta de judecata , in vederea exercitarii rolului activ , inainte de inchiderea dezbaterilor , le pune in vedere partilor acest drept.
Iar partea "care va cadea in pretetii " , va pierde procesul, va suporta cheltuielile de judecata (care includ taxele de timbru si timbru judiciar, onorariul avocatului , cel al expertului , eventualele cheltuieli facut cu privire la deplasarea martorilor , cazarea acestora , daca a fost necesara , drepturile salariale pierdute prin deplasarea la proces )
Acestea pot fi solicitate si pe cale separata , insa se prescriu in termen de 3 ani.Succes.
De acord cu colegii mei care si-au exprimat punctul de vedere general privind acordarea cheltuielilor de judecata, dar avand in vedere obiectul pricinii - partaj succesoral, daca atat paratul cat si reclamantul dobandesc drepturi si bunuri ca urmare a solutionarii acestei actiuni, niciunul dintre ei nu este in culpa procesuala, astfel ca cheltuielile de judecata se vor compensa intre parti, ca si cheltuielile cu eventualele expertize se vor suporta de catre ambele parti, deoarece solutionarea acestui litigiu le profita ambelor parti. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de judecata ramiha ramiha In cazul unui proces, cine plateste cheltuielile de judecata? Cel care pierde le plateste intotdeauna pe ale castigatorului? Sau depinde cine a fost cel care a ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata pentru divort si pentru partaj ! soata soata Cheltuielile de judecata in cazul procesului de divort si de partaj pot fi cerute de catre o parte , in ce situatii ??? (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata dislexic dislexic buna ziua! pentru o cerere de divort intentata la judecatorie, fara cheltuieli cu martori, avocati, interpreti, experti etc. cam la ce suma ar ajung ... (vezi toată discuția)