avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cheltuieli de judecata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cheltuieli de judecata

In cazul unui proces, cine plateste cheltuielile de judecata? Cel care pierde le plateste intotdeauna pe ale castigatorului? Sau depinde cine a fost cel care a intentat procesul?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 13:50, 20 Noiembrie 2009
cine pierde plateste intotdeauna, indiferent dacă e reclamant sau pârât.
le plăteşte numai pe cele dovedite.
onorariul exagerat pretins de avocat poate fi redus de instanta
Ultima modificare: Marți, 17 Noiembrie 2009
jenipanait, utilizator
ramiha a scris:

In cazul unui proces, cine plateste cheltuielile de judecata? Cel care pierde le plateste intotdeauna pe ale castigatorului? Sau depinde cine a fost cel care a intentat procesul?

Multumesc!


În art.274 alin.1 C.proc.civ. este consacrat principiul suportării cheltuielilor de judecată de către partea care a pierdut procesul. Potrivit textului, partea care cade în pretenţii va fi obligată la cerere, să plătească cheltuielile de judecată. Prin urmare, la baza acordării cheltuielilor de judecată stă culpa procesuală a părţii care a pierdut procesul . Aceasta va suporta atât cheltuielile făcute de ea, cât şi cele făcute de partea care a câştigat procesul .
Cheltuielile de judecată se acordă la cerere, nu şi din oficiu, însă înainte de închiderea dezbaterilor instanţa trebuie să atragă atenţia părţilor asupra dreptului pe care îl au de a cere cheltuieli de judecată.
Cheltuielile de judecata trebuie sustinute de mijloace de proba , si , totodata , solicitate(nu sunt acordate din oficiu de catre instanta de judecata).
Cu privire la cheltuielile de judecata in dosarele civile, fac urmatoarele precizari:
1. in majoritatea cazurilor, cheltuielile de judecata se suporta in final de partea care a pierdut procesul numai daca cealalta parte a solicitat cheltuieli de judecata (onorariu avocat, onorariu expert, timbraj, cheltuieli deplasare martori etc.) si le-a dovedit;
2. o situatie aparte o constituie actiunile de divort din culpa comuna, caz in care reclamantului caruia i s-a admis actiunea de divort si a solicitat cheltuieli de judecata, i se vor acorda doar jumatate din acestea ca urmare a culpei comune la desfacerea casatoriei.
3. o alta situatie este cea a actiunilor de partaj bunuri comune, de partaj succesoral sau de iesire din indiviziune, in care cheltuielile se vor suporta atat de reclamant, cat si de parat deoarece rezultatul actiunii profita ambelor parti, astfel ca cheltuielile se vor suporta in functie de cota ce profita fiecaruia. Daca ambele parti au efectuat cheltuieli si ambele le solicita de la celalalta parte, instanta le va compensa. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cheltuieli de judecata pentru divort si pentru partaj ! soata soata Cheltuielile de judecata in cazul procesului de divort si de partaj pot fi cerute de catre o parte , in ce situatii ??? (vezi toată discuția)
Cheltuieli de judecata flori9 flori9 La sfarstul unui proces de partaj succesoral, partea reclamata este obligata sa plateasca cheltuieli de judecata partii reclamante? Cum se procedeaza? (vezi toată discuția)