suntem doi frati , dupa moartea parintilor ma mostenit un apartament 3 camere ,tata a decedat in noiembrie 2010 si urmeaza sa facem succesiunea , mama a decedat in 1994 si sa facut succesiunea pe mine fratele meu si tata . Fratele meu vrea sa ramana in apartament deci imi va da bani pe jumate din valuare , intrebarea mea sete , in ce mod devine legal tranzactia? vanzare-cumparare am inteles ca se plateste 3-5 din valoarea imobilului. Intre rude de gradul 1 nu se poate ceda drepturile asupra bunului? prin donatie am inteles ca poate fi contestat , astept raspuns multumesc
asadar:
dupa intervenirea decseului tatalui dvs, practic(asa cum ati mentionat),dvs impreuna cu fratele,fiind mostenitori rezervatari,o sa mosteniti fiecare 1/2 din toate bunurile mobile-imobile ale parintilor dvs.
daca fratele dvs doreste sa ii cedati partea,aveti urmatoarea varianta(si ce-a mai ieftina)-
fratele sa va ofere suma de bani aferenta partii care va revine din apartament(1/2),iar dvs dati o declaratie de renuntare in fata notarului in favoarea fratelui dvs
nu uitati!! semnati actul de renuntare doar dupa ce aveti banii achitati.altfel....
la ce faceti referire cand spuneti "vanzare-cumparare am inteles ca se plateste 3-5 din valoarea imobilului." ?
trebuie sa dezbateti succesiunea, deveniti mostenitor si dumneavoastra alaturi de frate, dupa care incheiati un partaj succesoral prin care fratele primeste partea dvs din apartament iar dvs primiti o sulta (pretul, sau jumatatea din evaluare despre care vorbeati).l Aceasta este o modalitate sigura, si ieftina.(avand in vedere modificarile operate asupra onorariilor notariale partajul ar trebui sa coste in jur de 400 de lei)
@gabriel z: nu poate renunta decat in privinta mostenirii dupa tata, deja avand 3/16 mostenite dupa mama, deci tot in indiviziune ramane chiar daca renunta.
este corecta si pertineta observatia colegului mihai; mi-a"scapat" din vedere faptul ca s-a efectuat mostenirtea dupa decesul mamei.
calea ce-a mai simpla si sigura este ce-a prezentata mai sus.
mea culpa
Vanzare cumparare
marinica71
tatal meu are un apartament achizitionat din prima casatorie .la acest apartament mostenitori suntem eu fratele meu si tatal meu.tatal meu imi poate vinde ... (vezi toată discuția)
Succesiunea
nucsa
:yes:Buna seara.As dori sa stiu anumite date referitoare la succesiune .Tatal meu a decedat in decembrie 2008.Mama mea traieste si mai am o sora.Tata impreuna ... (vezi toată discuția)