avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... spor de vechime
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

spor de vechime

Lucrez de 22 de ani intr-o institutie privata si nu am aflat decat anul acesta ca exista un spor de vechime care se acorda la salariu.In toti acesti ani nu am primit asa ceva si cand am intrebat angajatorul mi s-a spus ca acest spor se vede ca a fost acordat din faptul ca salariul meu este mai mare ca al altora.
Stie cineva daca au dreptate?Pe niciuna din fisele de plata nu figureaza o suma care sa se numeasca spor de vechime.
Multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 16:44, 25 Februarie 2011
Este posibil ca sporul de vechime sa fi fost inclus in salariu. Pe de alta parte in cim trebuie sa existe o clauza privind sporul de vechime, asa ca revedeti-l. De asemenea solicitati-daca nu ati citit pana acum-contractul colectiv de munca, Regulamentul de ordine interioara sau Regulamentul de organizare si functionare. Este totusi imposibil ca de atatia ani sa nu fi aflat cum anume este reglementat acest spor in firma respectiva.
donnyella a scris:

Lucrez de 22 de ani intr-o institutie privata si nu am aflat decat anul acesta ca exista un spor de vechime care se acorda la salariu.In toti acesti ani nu am primit asa ceva si cand am intrebat angajatorul mi s-a spus ca acest spor se vede ca a fost acordat din faptul ca salariul meu este mai mare ca al altora.
Stie cineva daca au dreptate?Pe niciuna din fisele de plata nu figureaza o suma care sa se numeasca spor de vechime.
Multumesc pentru raspuns.

Modul de acordare a sporului de vechime trebuia evidentiat in c.i.m. sau intr-un act aditional la c.i.m.
Daca nu exista niciun fel de act prin care este precizat ca este inclus in salariu, atunci acesta se acorda la salariu.
Va multumesc pentru raspuns.Contract colectiv nu avem iar in CIM de acum 20 de ani nu este nimic referitor la vechime. Nici in actele aditionale.As fi vrut sa stiu daca este o lege pe care sa o citez in cererea pe care intentionez sa o fac cu acest obiect.
Ati putea invoca in sprijinul dvs prevederile fostului CCMN care precizeaza ca, sporurile se acorda numai la locurile de munca unde acestea nu sunt cuprinse in salariul de baza - art.41 alin.2

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Este sporul de vechime obligatoriu? Gabriel Vladucu Gabriel Vladucu Daca la angajarea un salariat mai in varsta, acesta solicita ca in afara salariului brut (de baza) negociat sa i se acorde si spor de vechime - 25%, desi el nu ... (vezi toată discuția)
Nereguli angajatori mari-ana mari-ana Lucrez intr-o organizatie parteneriat public-privat (fonduri de la primarie) - desi specificul muncii este recuperarea (medicala) a persoanelor cu handicap ... (vezi toată discuția)
Spor de vechime trebuie acordat conform legii BG BG Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca sporul de vechime trebuie acordat obligatoriu conform legii! Care este actul nomativ care stipuleaza acest lucru si ... (vezi toată discuția)