avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... info deschidere PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

info deschidere PFA

Buna ziua,
Poate sa ma informeze cineva cu privire la deschiderea unui PFA pentru un prieten cu sediul social in locuinta mea, as avea urmatoarele neclaritati:
-ce cheltueii implica?
-contractul de comodat intre noi(eu si sotie) ca proprietari si respectivul PFA trebuie sa includa o suma de inchiriere sau se paote face fara?
-in afara de contractul de comodat si acordul aociatiei si vecinilor mai sunt necesare alte acte?
-trebuie sa ii mai dau alte acte/semanturi persoanei respetive in afara de contract comodat, aprobare asociatie+vecini, copii ale cartilor de identiate?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Elena Perianu , Traducator autorizat 23:11, 26 Februarie 2011
Se platesc la Oficiul Tegistrului Comertului taxele pentru autorizarea PFA.
In cazul contractului de comodat nu se plateste chirie (este gratuit). Se obtine acordul vecinilor si avizul asociatiei de proprietari.
Un document care atestă drepturile de folosinţă asupra sediului profesional şi a punctelor de lucru, la alegerea solicitantului, care poate fi: extras de carte funciară în termen de valabilitate la depunere dar nu mai vechi de 30 de zile, în original, contract de vânzare cumpărare, contract de donaţie în formă autentică, certificat de moştenitor, act notarial de ieşire din indiviziune sau de delimitare a proprietăţii, hotărâre judecătorească definitivă privind proprietatea sau folosinţa/uzufructul, hotărârea judecătorească definitivă de ieşire din indiviziune, proces-verbal de recepţie a construcţiei, act de adjudecare a imobilului vândut în cadrul executării silite, contract de schimb, contract de închiriere (înregistrat la administraţia finanţelor publice pentru cel încheiat între persoane fizice şi persoane juridice), contract de subînchiriere, contract de concesiune, contract de leasing imobiliar, contract de comodat, contract de uz, contract de uzufruct, certificat de rol fiscal/rol agricol, în original, în termen de valabilitate, declaraţie de luare în spaţiu, în original, sau orice alt act juridic care conferă dreptul de folosinţă.
Cheltuielile pentru infiintarea unui PFA sint de aprox 200 lei (le suporta prietenul dvs.).Pe linga documentele pe care le-ati enumerat mai trebuie si actul de proprietate - copie. Atit pe aceasta cit si pe copiile actelor de identitate scrieti. "conform cu originalul" si semnati.
Un model de contract de comodat aveti aici (cu modificarile de rigoare, pentruca este pentru locuit):
[ link extern ]
Cel mai bine luati modelul tot de la camera de comert, au ei acolo tot ce este nevoie, si model de acord vecini si model accept asociatie etc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deschidere srl-d AnitaFulop AnitaFulop As fi interesata sa imi deschid un SRL-D cu sediul social pe un teren. Este posibil asa ceva, sau trebuie sa existe si o cladire pe terenul respectiv? Daca ... (vezi toată discuția)
Infiintare pfa Violeta01 Violeta01 Buna ziua. recent am primit o oferta de angajare pe post de vanzator/merchandiser dar conditia lor este ca in termen de 30 de zile maxim sa imi deschid un PFA. ... (vezi toată discuția)
Infiintare firma vicomputers77 vicomputers77 Buna ziua, Am nevoie sa infiintez un SRL-D. Eu confectionez bijuterii handmade si vreau acum sa imi deschid si o firma. Fiind la inceput de drum, am ajuns ... (vezi toată discuția)