avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Drepturi cu caracter social
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Drepturi cu caracter social

Pana in prezent,prin contractul colectiv de munca, s-au acordat in cadrul primariei unde lucrez drepturi cu caracter social in suma fixa, stabilite prin Contractul colectiv in vigoare. Ori incepand cu salariul din luna ianuarie, aceste drepturi sunt puse sub semnul intrebarii, deoarece conf. legii 284/2010, Art. 37. - se stabileste ca:
(1) Prin contractele colective de munca sau acordurile colective de munca si contractele individuale de munca nu pot fi negociate salarii sau alte drepturi in bani sau in natura care excedeaza prevederilor prezentei legi. În schmb, in anexele aceleasi legi
B. Reglementari specifice functionarilor publici
Art. 7. -
(1) Functionarii publici au urmatoarele drepturi prevazute de alte acte normative, al caror cuantum se suporta de la bugetul de stat, bugetul local sau, dupa caz, de la bugetul de asigurari sociale:

b) alte drepturi care nu sunt de natura salariala, stabilite in conditiile legii.
(2) Drepturile prevazute la alin. (1) se acorda in conditiile si limitele prevazute in actele normative prin care sunt reglementate.
apare dilema: este legal sau ilegal acordarea acestor drepturi?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: alexandru 68 , utilizator 12:08, 1 Martie 2011
1. legea 284/2010 nu actioneaza retroactiv.
2. sa fim seriosi, indiferent cum s-ar numi ele, daca sunt sume in bani, platite din capitolul bugetar "salarii", nu prea mai aveati voie sa le prevedeti de anul trecut, cand legea 330/2009 si OUG 1/2010 au interzis negocierea prin CCM/acord colectiv orice alte drepturi salariale sau de natura salariala, altele decat cele prevazute in legea cadru...
Nu au fost cuprinse la salarii, ci la capitolul cheltuieli. Schimba cu ceva?
Din punctul de vedere al legii 284/2010 nu (aceasta nu se aplica retroactiv)...din punctul de vedere al legii 330/2009 si OUG 1/2010...daca sumele au fost prinse la cheltuieli materiale, s-ar putea sa fie OK (am vazut cateva sentinte civile, mai ales la tribunalul Tulcea, favorabile salariatilor, cu plata drepturilor speciale din capitolul bugetar "cheltuieli materiale").
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Re- clauze acord colectiv, valabile si in 2010 sebastian23 sebastian23 Am deschis acum un proces in contencios administrativ (-fiind functionar public) cu institutia,pentru neacordarea indemnizatiei de hrana de catre ... (vezi toată discuția)
Spor de dispozitiv LIA VRANCEANU LIA VRANCEANU Buna ziua . Am mare nevoie de ajutorul dumneavoastra in urmatoarea speta : in anul 2009 am castigat , in instanta , acordarea sporului de dispozitiv in ... (vezi toată discuția)
Acordare sporuri Lupes Fenina Lupes Fenina As dori sa stiu daca se mai acorda sporul de biblioteca, conform Hotararii Nr.3/25 iunie 2009 ?! Multumesc! (vezi toată discuția)