buna ziua, am si eu o intrebare: la plata calduri , apei calde si reci deoarece consumul inregistrat intre contoarul de scara si cele date de locatari este foarte mare acesta se repartizeaza (diferenta) la cele20apart. insa repartizarea nu se face in mod egal. .pentru apartamentele cu un consum mare si cota parte din diferenta este mai mare decat a celorlalti care au un consum mic, nu trebuie impartita aceasta diferenta inmod egal pentru toate apartamentele?.va rog sa imi spuneti daca este legal va multumesc
Diferenta dintre consumul facturat si consumul declarat de locatari nu se imparte in mod egal, ci se imparte in functie de cum s-a decis in asociatie, pe cota-parte indiviza (suprafata apartamentului) sau pe consum sau pe numar de persoane.
va multumesc pentru raspuns insa nu avem asociatie si aceasta repartizare o face cei care furnizeaza caldura si apa. va rog sa ma ajutati nu stiu unde sa ma adresez
Pai degeaba vreti sa va adresati undeva, daca aceasta este procedura pe care o aplica furnizorul din orasul dumneavoastra si asa ii factureaza pe toti cei carora le emite facturi individuale, ca nu puteti schimba procedura lui de calcul, asa cum v-ar conveni dumneavoastra.
Asa cum v-a spus si doamna elga, sunt trei modalitati de a imparti diferenta dintre consumul facturat (inregistrat de contorul general al blocului) si suma consumurilor din apartamente:
1. Proportional cu consumul
2. Raportat la numarul de persoane
3. Raportat la cota indiviza (sau combinatii intre acestea 3)
Din ceea ce povestiti, furnizorul dumneavoastra aplica modalitatea prezentata la punctul 1 (care avantajeaza pe cei care au un consum mic si dezavantajeaza pe cei care au consum mare, dar oricum ar face cineva ar fi dezavantajat, pentru ca daca ar aplica celelalte metode, ar fi altii dezavantajati si ar fi fost alti vecini ai dumneavoastra poate nemultumiti acum si ne-ar fi intrebat daca este corect asa, ca lor nu le convine asa).
Ca o concluzie, toata apa inregistrata la contorul de bransament trebuie facturata locatarilor din acel imobil, iar aceste diferente se repartizeaza in functie de un regulament al asociatiei, sau al furnizorului (daca va emite facturi individuale).
In situatia blocului dumneavoastra, unde nu exista asociatie care sa aiba evidenta numarului de persoane sau suprafetelor utile, aceasta este singura posibilitate pe care o are furnizorul pentru a repartiza aceste diferente.
Reprezentantul furnizorului citeste contorul general si vede ca au intrat in imobil 100 mc de apa. Citeste apoi in apartamente, ii dau oamenii consumul sau estimeaza la cei care nu dau si fac un total de 70 mc. Deci, rezulta ca mai au de repartizat 30 mc tuturor. Cum in exemplul nostru aceasta diferenta reprezinta 30%, el repartizeaza tuturor 30% in plus la consumul fiecaruia si reuseste sa factureze astfel intreaga cantitate de apa care a intrat in imobil.
Daca vi se par mari diferentele, mai faceti din cand in cand un "comitet de initiativa" daca nu aveti administrator si mai inspectati tevile din subsol ca poate sunt tevi deteriorate si picura apa, iar intr-o luna se aduna "pic cu pic se face lacul", ca sa dam un citat mai nou din mult iubitul nostru conducator...:))