Contract comercial de vanzare - cumparare produse de mobilier.
Prin contract se stabileste ca orice litigiu decurgand din sau in legatura cu acest contract, se va solutiona de TRIBUNALUL X (de la domiciliul vanzatorului), tribunal care va pronunta hotararea conform Regulilor procedurale.
Creditorul (vanzatorul) introduce cerere de chemare in judecata pe oug 119/07 la instanta JUDECATORIEI X (de la domiciliul sau) , aratand prin actiune ca asa s-a stabilit prin contract (in contract fiind trecut TRIBUNALUL X).
Ce pot invoca in sustinerea exceptiei lipsei competentei teritoriale a Judecatoriei X, (sa fie si admisibila) , debitorul dorind sa se judeca la instanta sa de domiciliu ?
Privind competenta teritoriala a instantei;; partile asa au inteles sa-si rezolve litigiile... nu aveti ce face. Iar privind competenta "materiala", fiind de fapt o clauza potrivnica dispozitiilor legale, cererea in pretentii se introduce la instanta domiciliului sau resedinta paratului; dupa cum am vazut partile au inteles sa aleaga o competente contrarie dispozitiilor legale "Tribunalul'. Daca valoarea cererii depeseste o anumita suma poate fi de competenta Tribunalului (>150.000 lei), dar daca este mai mica competenta este a Judecatoriei.#-o:sorry: