avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 812 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Psihologie judiciară reintegrarea sociala a infractorilor
Discuție deschisă în Psihologie judiciară

reintegrarea sociala a infractorilor

In Ordonanta Nr. 92 din 29 august 2000 modificata ulterior de Legea 129 / 2002 privind organizarea si functionarea serviciilor de reintegrare sociala a infractorilor si de supraveghere a executarii sanctiunilor neprivative de libertate, la Art. 5 alin (2) gasim asa: "Serviciile de reintegrare sociala si supraveghere in derularea activitatii lor, pot colabora cu specialisti din alte domenii de activitate, cu voluntari din randul comunitatii, precum si cu reprezentanti ai societatii civile.".

Cum ar fi daca o Companie cu rezultate financiare remarcabile din Romania ar prezenta publicului, atunci cand isi promoveaza serviciile si faptul ca s-a implicat in proiecte de reintegrare sociala a infractorilor, prin asigurarea platii in vederea sustinerii de catre acestia a unor cursuri de calificare in anumite domenii...? :hm:
ar fi un pas mare inainte pentru Romania, cand aflati ca visul dvs. a deve=D>nit realitate, dati de veste....=D>
In aceasta Ordononta, la art.11 lit.(i) este specificat clar ca printre atributiile serviciilor de reintegrare sociala si supraveghere se numara si aceea de a colabora cu institutii publice si private, cu persoane fizice si juridice care se afla in zona lor de competenta, pentru a identifica locurile de munca disponibile, precum si ce cursuri scolare, de calificare sau recalificare profesionala sunt.

Stiu ca suntem in Romania si nu in Anglia, Franta sau SUA, stiu de asemenea ca eforturi din partea serviciilor de reintegrare sociala si supraveghere sunt, dar adevarul e ca, pana la urma, totul depinde de activitatea acestor servicii.

Ii cred pe angajatorii romani ca, in acest moment al evolutiei economice, le este foarte greu sa faca fata unor presiuni psihice din partea publicului referitor la angajarea unor infractori (chiar daca ei atunci cand sunt angajati nu sunt si remunerati).

Dar, in aceeasi masura, cred ca nu este greu sa investesti in asigurarea de cursuri scolare, calificare sau recalificare profesionala a infractorilor...Statul ofera astfel de cursuri la preturi accesibile, pentru ca nu vorbesc acum de institutiile private care asigura cursuri la preturi ceva mai costisitoare.

Plus ca nimeni nu zice ca o singura companie privata trebuie sa scolarizeze toti infractorii.

Nu stiu ce facilitati fiscale ofera statul roman companiilor in astfel de cazuri, dar ma voi documenta.
este o idee buna. daca aflati ceva folositor, fiindca de cele mai multe ori nu se spune tot ce trebuie, va rugam sa reveniti
Un ideal minunat, dar sa vezi minunile aplicarii in practica a ideii.. Ati mai lucrat cu infractori ? Pare frumos sa le dai o sansa , dar o sa vedeti unde ajungeti !
Suntem totusi in Romania si mai este mult pana departe ...!
Nu contest dificultatile pe care le are un angajator care isi asuma raspunderea sa colaboreze cu diverse institutii care spera sa integreze / reintegreze delincventii in societate! Reintegrarea va fi efectivă dacă se va realiza în diferite direcţii: reintegrarea individuală psihosocială, reintegrarea culturală (realizată prin posibilităţi de calificare profesională)... Sa nu uitam ca cei mai multi infractori provin din familii in care nu au primit un minim de educatie (civica, mai ales), unii nu au un domiciliu... E dificil sa fie reintegrati... La un loc de munca unde castiga intr-o luna cat obtineau prin furt (de ex) intr-o zi nu vor putea ramane prea mult – nu sunt obisnuiti cu disciplina; intr-un fel, se vor simti ca la inchisoare (unde au mancare gratis, si loc de dormit asigurate).
Nu am lucrat cu infractori, dar cunosc „patroni” care au angajat oameni care si-au ispasit pedeapsa Un tanar a fost inchis 5 ani pt ca si-a aparat prietena de niste derbedei si a infipt un cutit in burta unuia, taindu-l superficial. Ca vinovatul a trait intreaga copilarie si adolescenta in scoli „ajutatoare” cu internat – avand „dificultati de gandire”, cu acte in regula! - nu s-a luat in seama la aplicarea pedepsei. Dar, a fost vinovat si a platit. S-a angajat tanarul, la varsta de 25 de ani... Din „infractorule, fa aia, fa cealalta”, „patronul” nu-l scotea. Daca statea in pauza de masa i se spunea ca nu are nici un drept... Colegii il tratau cum il trata angajatorul... A lucrat doi ani, mult peste 8 ore/zi si n-a mai rezistat. A plecat, pur si simplu. Ce face azi acest tanar – care nu mai e chiar asa tanar? Fura din masini... Psihologia functioneaza.
Pana cand oamenii nu isi vor schimba atitudinea nici institutia probatiunii nu va functiona in RO.

Alte discuții în legătură

Firma la care lucrez taie de o groaza de timp dupa ureche din salarii uninovator uninovator Firma mea cauta nod in papura ca sa taie din salarii si cand nu gaseste, tot taie, din principiu, sau mai ales daca ai ore suplimentare prea multe, deci ... (vezi toată discuția)
Somaj- cursuri de recalificare elensita elensita Am fost profesor pana in august 2011, iar acum, datorita sistemului, nu am prins post si, drept urmare mi-am depus dosarul la somaj.Doresc sa stiu in cat timp ... (vezi toată discuția)
Angajare din somaj Arion Ramona Arion Ramona Buna ziua,as dori sa ma ajutati cu cateva raspunsuri: am fost angajata ca si consultant in management la o firma,prin subventia data de stat angajatorului la ... (vezi toată discuția)