In august 2009 mi-a fost blocata masina (caracatita) pt. parcare neregulamentara, in Constanta, pe Bd. Tomis. Am facut contestatie la Judecatoria CT si am castigat pe Fond. Am dovedit prin fotografii ca masina era sub incidenta unui semn de Parcare.
Politia in schimb a facut recurs, motivand ca eu nu as fi adus nicio dovada in cele spuse de mine si ca masina era la mai putin de 50m de o intersectie cu o straduta secundara (eu de fapt am dovedit prin acele fotografii ca ma aflam sub raza de actiune a indicatorului P, iar in motivarea sentintei judecatorul a mentionat ca s-a tinut cont de aceste dovezi).
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
- este necesar sa prezint Instantei vreo motivare suplimentara inainte de judecarea recursului? daca da, cum o voi intitula?
- nu este normal ca eu sa am prezumtia de nevinovatie, iar Politia sa fie cea care sa dovedeasca cum ca am incalcat legea?
multumesc frumos
ps: daca aveti rabdare sa cititi, iata si motivatia mea initiala (pt. Fond):
DOMNULE PRESEDINTE,
Subsemnatul , domiciliat în Bucuresti, născut la ...1976 în Bucuresti, posesor al CI seria..., contest prin prezenta procesul-verbal seria CC nr. 3766100 din data de 31.07.2009, întocmit de agent (nume indescifrabil) depun prezenta contestatie impotriva procesului-verbal de contraventie seria CC nr. 3766100 din data de 31/07/2009 incheiat de agent <nume indescifrabil> din IPJ Constanta.
Va rog sa dispuneti urmatoarele :
• constatarea nulitatii aspectelor contraventionale semnalate in procesul-verbal seria CC nr. 3766100 si dispunerea anularii efectelor produse de respectivul procesul-verbal (amenda in cuantum de 240 RON si 3 puncte de penalizare);
• anularea chitantei seria TDS-BLR nr. 18002 din 31.07.2009 emisa de SC TECDELTA-SERV SRL prin care s-a perceput taxa pentru deblocarea autoturismului in valoare de 50 RON precum si dispunerea restituirii sumei de 50 RON percepute prin respectiva chitanta;
• notificarea/somarea administratorului de drum public in vederea corectarii urgente a discrepantelor dintre indicatoare si marcaje pe bd. Tomis, acolo unde este cazul.
MOTIVARE
În fapt.
In data de 31.07.2009, in jurul orei 10:00, am parcat auto B-XX-YYY marca VW Golf, proprietatea subsemnatului, pe Bd. Tomis nr. 92 pe partea stanga a carosabilului, langa trotuar, in dreptul magazinului Motor. Autoturismul se afla sub raza de actiune a indicatorului rutier “Parcare” aflat cu circa 30-35m inainte de locul pe care a fost parcat autoturismul B-XX-YYY. Revenind la autoturism dupa aproximativ o ora, am constatat ca acesta fusese blocat cu un dispozitiv de tip caracatita.
Va prezint circumstantele in care s-a produs fapta:
1. auto B-XX-YYY se afla parcat sub raza de actiune a indicatorului “Parcare”;
2. intre indicatorul “Parcare” si locul pe care a fost parcat auto B-xx-YYY nu exista niciun alt semn de circulatie rutiera care sa indice terminarea zonei de actiune a respectivului indicator, iar indicatorul respectiv nu este insotit de niciun semn aditional (ex: Parcare 5 locuri);
3. intre indicatorul “Parcare” si locul pe care a fost parcat auto B-XX-YYY nu exista strazi/alei laterale sau alte posibile intreruperi ale carosabilului bd. Tomis care sa produca terminarea zonei de actiune a indicatorului mentionat;
4. prioritatea mijloacelor de semnalizare rutiera este stabilita de art. 31, cap. IV din Codul Rutier (Ordonanta de urgenta nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice):
Art. 31. - Ordinea de prioritate intre diferitele tipuri de mijloace de semnalizare rutiera si semnalele agentilor de circulatie este urmatoarea:
a) semnalele speciale de avertizare, luminoase si/sau sonore;
b) semnalele si indicatiile agentului de politie rutiera;
c) semnalizarea temporara care modifica regimul normal de desfasurare a circulatiei;
d) semnalele luminoase;
e) indicatoarele;
f) marcajele
Prin urmare, interpretarea indicatoarelor rutiere este prioritara interpretarii marcajelor cu vopsea de pe carosabil, in speta valabilitatea indicatorului “Parcare” primeaza marcajelor cu vopsea de pe carosabil.
5. existenta marcajelor cu vopsea care sa indice pozitia de incadrare pentru viraj la stanga in contradictie cu existenta pe acelasi segment de drum a indicatorului “Parcare”, fapt ce contravine art. 144 alin. 1 din HOTÃRÂREA pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice: “Art. 144. – (1) Administratorul drumului public este obligat să delimiteze şi să semnalizeze corespunzător sectoarele de drum public unde este interzisă oprirea sau staţionarea vehiculelor.”;
6. elementele mentionate la pct. 1, 2 si 3 au fost agreate si de agentul constatator, care a admis faptul ca drumul nu este marcat corespunzator cu indicatoare de circulatie rutiera.
In drept.
La aplicarea acestei sanctiuni au fost incalcate urmatoarele prevederi legale:
I. Art. 31, cap. IV din Codul Rutier (Ordonanta de urgenta nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice):
a. Art. 31. - Ordinea de prioritate intre diferitele tipuri de mijloace de semnalizare rutiera si semnalele agentilor de circulatie este urmatoarea:
b. semnalele speciale de avertizare, luminoase si/sau sonore;
c. semnalele si indicatiile agentului de politie rutiera;
d. semnalizarea temporara care modifica regimul normal de desfasurare a circulatiei;
e. semnalele luminoase;
f. indicatoarele;
g. marcajele
II. Art. 144 alin. 1 din HOTÃRÂREA pentru aprobarea Regulamentului de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice: “Art. 144. – (1) Administratorul drumului public este obligat să delimiteze şi să semnalizeze corespunzător sectoarele de drum public unde este interzisă oprirea sau staţionarea vehiculelor.”
Anexez urmatoarele la prezenta contestatie:
- copii dupa CI si dupa permisul de conducere ale subsemnatului;
- copie dupa certificatul de inmatriculare al auto B-XX-YYY;
- copie dupa procesul-verbal de constatare a contraventiei, seria CC nr. 3766100 din data de 31/07/2009 incheiat de agent <nume indescifrabil> din IPJ Constanta;
- copie dupa chitanta seria TDS-BLR nr. 18002 din 31.07.2009 emisa de SC TECDELTA-SERV SRL, avand nr. reg. com. J13/1225/1998, c.f. RO 10453653
- fotografiile din care reiese faptul ca auto B-XX-YYY se afla sub raza indicatorului “Parcare” in momentul constatarii contraventiei de catre agentul de Politie;
Cu deosebită stimă,
Dsv inainte cu cel putin 5 zile inainte de prima data a judecarii recursului veti depune la dosarul cauzei , la registratura Tribunalului C-ta intampinare prin care solicitati ca recursul intimatului recurent Politia Rutiera sa fie respins si sa mentina ca legala si temeinica sentinta Judecatoriei C-ta. In motivarea intampinarii veti reitera motivele ptr care judecatoria a admis plangerea dvs si totodata , axati-va pe principiul prezumtiei de nevinovatie si sarcina probei care revine agentului constatator , asa cum rezulta din lumina jurisprudentei CEDO .