Buna ziua,
As dori sa-mi explicati sentinta primita de tatal meu... precizez ca ma intereseaza mai mult daca isi poate recupera permisul de conducere si in cat timp, precum si daca poate pleca din tara.
In baza art. 184 alin. 2 si 4 c. pen. a fost condamnat inculpatul X la pedeapsa de 1 an si 6 luni inchisoare, pentru savarsirea infractiunii de vatamare corporala din culpa.
In baza art. 71 C.p. au fost interzise inculpatului drepturile prev. de art.64 alin 1 lit.a tezaa II a si lit b C.p., cu referire la art 8 CEDO si cauza Sabou si Parcalab impotriva Romaniei, pe durata executarii pedepsei principale.
In baza art. 81 Cod penal s-a dispus suspendarea conditionata a executarii pedepsei pe o durata de 3 ani si 6 luni reprezentand termen de incercare, potrivit art. 82 Cod penal.
S-a atras atentia inculpatului asupra dispozitiilor art. 83, 84 Cod penal in conditiile art. 359 Cod procedura penala.
In baza art.71 ali. 5 c.p. s-a suspendat executarea pedepsei accesorii pe durata suspendarii condotionate a executarii pedepsei.
In sentinta nu se spune nimic despre permis , ci doar condamnarea de 1 an si 6 luni cu suspendare .Dupa ramanerea definitiva a sentintei o legalizati si mergeti cu ea la politie la sectia permise pentru a fi luata in evidenta .Sanctiunea privind suspendarea sau anularea permisului este una administrativa pe care o va dispune politia .Atunci veti afla in ce conditii mai recuperati permisul ,pe ce perioada se suspenda sau daca s-a anulat si urmeaza sa dea un nou examen .
De plecat din tara bineinteles ca poate. In ceea ce priveste permisul, acesta este anulat. Poate da din nou de permis dupa 1 an de zile de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii. Avand in vedere faptul ca permisul e anulat, examenul si conditiile acestuia sunt aceleasi ca pentru cei care dau prima data de permis.
Multumesc pentru raspunsuri.
Eu din cate am inteles... din momentul in care ai o pedeapsa de puscarie cu suspendare, permisul este automat retinut de politie pe o anumita perioada. Se poate ca judecatorul sa fi fost mai indulgent si sa ii permita sa isi recupereze permisul mai devreme.... avand in vedere ca nu a fost un accident grav, iar procesul a fost o mare bataie de joc(coruptia e in floare, nici macar nu a luat in calcul viteza de pe tahograf ci au calculat-o la cat au vrut ei).
Potrivit O.U.G. 195 din 2002 si a Regulamentului de aplicare al acestei ordonante, anularea se dispune in baza hotararii judecatoresti ramasa definitiva prin şeful serviciului poliţiei rutiere pe raza căruia a fost constatata fapta in mai multe cazuri printre care si in cazul in care titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie.
In concluzie, nu este vorba de o atitudine permisiva a judecatorului. Anularea nu trebuie trecuta in hotarare, ea "se face" ulterior de catre organele abilitate, asa cum a prezentat si colega mea mai sus.