avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 696 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... constitue clauza abuziva un contract incheiat cu ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

constitue clauza abuziva un contract incheiat cu serviciul de internet in anul 2009?

In conformitate cu L 161/2010 care modifica art 84 din L 296/2004 privind codul consumului respectiv Art. 84
"Dreptul consumatorului la denuntarea sau rezilierea contractului nu poate fi Anulat sau restrans de nicio clauza contractuala sau intelegere intre parti, in cazurile prevazute de lege, aceasta fiind considerata nula de drept.
Drepturile partilor referitoare la o justa despagubire nu vor fi afectate in cazul denuntarii unilaterale." si in conformitate cu anexa la legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre comercianti si consumatori, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea i, nr. 305 din 18 aprilie 2008, la punctul (1), litera j) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
* "j) restrang sau anuleaza dreptul consumatorului de a denunta sau de a rezilia unilateral contractul, in cazurile in care:
~comerciantul a modificat unilateral clauzele prevazute la lit. e);
~ comerciantul nu si-a indeplinit obligatiile contractuale;
~comerciantul a impus consumatorului, prin contract, clauze referitoare la plata unei sume fixe in cazul denuntarii unilaterale;". As dori sa stiu daca este valabil si pentru un contract incheiat inainte de publicarea L 161/2010,adica in 2009.In legea 161/2010 nu specifica in niciun mod ca nu se aplica si pentru contractele care au fost incheiate sau pentru contractele care vor fi incheiate.As dori sa stiu daca se aplica si pentru contractele incheiate inainte de publicarea legii 161/2010.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: EasyMouse , utilizator 11:45, 2 Martie 2011
poate gresesc eu insa ,fiind vorba de un contract prin care se stipuleaza anumite conditii agreate de ambele parti la data semnarii contractului ,tind sa cred ca nu puteti renunta decat daca cealalta parte nu-si indeplineste obligatiile sale ori au modificat contracul unilateral.
acordul dvs de vointa pe care l-ati dat in momentul incheierii contractului va obliga sa duceti contractul pana la capat .
Poate gresesc si eu, dar articolul la care faceti trimitere spune ca daca un furnizor pune o clauza in contract prin care nu aveti voie sa reziliati contractul mai devreme de termen, aceasta clauza este nula, asta nu inseamna ca puteti rezilia contractul cand vret, ci ca puteti cere rezilierea contractului in termenii contractuali, cand vreti. Celalalte parti din lege pe care le redati clarifica si limiteaza intentiile abuzive ale comerciantilor, ceea ce inseamna ca vor anula total sau in parte articole ale contractului respectiv, dar nu vor anula contractul in totalitate. Renuntarea la contract se poate face daca prin anularea unuia sau a mai multor articole din contract acesta nu mai poate functiona in scopul in care a fost incheiat. Daca partile nu respecta conditiile contractuale, daca erati minor cand ati semnat, daca nu erati in deplinatatea facultatilor mintale, daca puteti demonstra dolul, si partial daca puteri demonstra violenta asupra dumneavoastra din partea furnizorului.

Privitor la aplicarea legii respective pe contractele care au fost deja incheiate, personal nu cred ca se aplica daca in legislatie nu se specifica acest lucru. Vezi razboiul OGU 50/2010

Este ceea ce eu am studiat, pentru conformitate si detali amanuntite, consultati totusi un specialist
Ultima modificare: Marți, 1 Martie 2011
Gedu, utilizator
Modificarile aduse prin Legea 161/2010 se aplica si contractelor aflate in executare la data intrarii sale in vigoare.
Principiul aplicarii imediate a legii noi - legea noua se aplica de la intrarea sa in vigoare nu numai situatiilor juridice ce se vor naste, modifica sau stinge dupa aceasta data, ci si situatiilor in curs de formare, modificare sau stingere la data intrarii în vigoare.
Practic, in cazul Legii 161/2010, discutam de clauze care nu si-au produs inca efectul, de o situatie juridica in curs de formare. Prin urmare, consumatorii avand contracte in derulare la momentul intrarii in vigoare a legii pot solicita autoritatilor/instantelor sa constate ca a respectivele clauze sunt abuzive.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Reziliere contract firma telefonie, cablu tv & internet berteaion berteaion Doresc un raspuns simplu la intrebarea \\\\" Pot sa reziliez oricand doresc contractul cu o firma de telefonie, cablu tv si internet ( sau la alti furnizori de ... (vezi toată discuția)
Reziliere abonament orange andreyc1986 andreyc1986 buna ziua. am un abonament orange si mai am o perioada contractuala de 5 luni. ma intereseaza daca pot sa renunt la abonament pana la expirarea contractului , ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract internet drm24 drm24 Buna ziua, In primul rand imi cer scuze ca va deranjez cu un subiect arhicunoscut si dezbatut pe forum dar as vrea un raspuns mai de actualitate. Asadar ... (vezi toată discuția)