Un functionar public, care exercita functia de contabil intr-o primarie, poate, temporar, (max.trei luni) sa se ocupe, in baza unui cotract de conventie civila, de servicii de contabilitate intr-o alta primarie? Contabilul din acea primarie urmeaza sa plece?
A argumentat Guvernul, cand si-a asumat raspunderea pe legea 284/2010...ia uitati ce a scris in ea: art. 40 (3). La articolul 96, alineatul (1) din legea 161/2003 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
"Art. 96. - (1) Functionarii publici, functionarii publici parlamentari si functionarii publici cu statut special pot exercita functii sau activitati in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice, al creatiei literar-artistice. Functionarii publici, functionarii publici parlamentari si functionarii publici cu statut special pot exercita functii in alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt in legatura directa sau indirecta cu atributiile exercitate ca functionar public, functionar public parlamentar sau functionar public cu statut special, potrivit fisei postului."
Cum vi se pare asta?
PS: am tot auzit minunea asta, cu conventii civile incheiate de catre institutiile publice, in incercarea de a evita blocarea posturilor...as dori sa-mi argumenteze si mie cineva, legal, daca se poate, cum naiba poti sa inchei asa ceva intr-o institutie in care justificarea platii oricarui ban se face fie prin factura fiscala (nu e cazul la conventie civila) sau prin stat de plata (iar nu e cazul, respectivul nefiind angajat cu cim??
Ce fel de relatie exista intre institutie si respectiva persoana? Contractuala nu, raport de serviciu nu, atunci cum naiba il platesti fara sa-ti impute Curtea de Conturi banii???
Situatia de incompatibilitate este evidenta si este reglementata prin art. 94, alin. (2), lit. a) din Legea nr. 161/2003.
ART. 94
..................................................
(2) Funcţionarii publici nu pot deţine alte funcţii şi nu pot desfăşura alte activităţi, remunerate sau neremunerate, după cum urmează:
a) în cadrul autorităţilor sau instituţiilor publice;
b) în cadrul cabinetului demnitarului, cu excepţia cazului în care funcţionarul public este suspendat din funcţia publică, în condiţiile legii, pe durata numirii sale;
c) în cadrul regiilor autonome, societăţilor comerciale ori în alte unităţi cu scop lucrativ din sectorul public;
d) în calitate de membru al unui grup de interes economic.