avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 744 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Conditii pensionare anticipata partiala
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Conditii pensionare anticipata partiala

Buna ziua.

Va rog frumos sa ma ajutati cu un raspuns despre posibilitatea iesirii mele la pensie anticipata partial.
Nu mai reusesc sa imi gasesc de lucru si nu stiu ce solutie mai am.
Sunt nascuta in data de 10 mai 1956 si am o vechime in munca(daca am calculat bine) de 31 ani,10 luni si 4 zile, vechime in care am luat in calcul si cele 4 perioade in care am fost in somaj si anume:

01.09 1976 - 01.10 1992------------ angajata
01.10.1992 - 28.06.1993------------ somaj
28.06.1993 - 01.07.1995------------- (pauza)-fara lucru ,fara somaj
01.07.1995-01.03.1996--------------angajata
01.03.1996 - 19.04.1996-------------pauza(au fost depuse actele pt. somaj mai tarziu)
19.04.1996 – 14.01.1997------------somaj
14.01.1997 – 01.02.1997------------(pauza)-fara lucru ,fara somaj
01.02.1997 – 13.09.2003------------angajata
13.09.2003 – 13.09 2004------------somaj
13.09 2004 – 16.10 2004------------(pauza)-fara lucru ,fara somaj
16.10 2004 – 21.05 2009------------angajata
21.05 2009 – 21.08.2010------------somaj
21.08.2010 – prezent ----------------fara lucru

Va rog sa aveti amabilitatea sa-mi raspundeti ,dat fiind cele prezentate mai sus:
• Cand si daca ma pot pensiona anticipat partial, cu ce vechime in munca, daca sunt incluse si perioadele de somaj la calculul vechimii in munca si de asemenea cand ma pot pensiona pentru limita de varsta si daca sunt incluse si la aceasta categorie perioadele de somaj.
• In cazul cand nu indeplinesc conditiile de pensionare ,ce ma sfatuiti sa fac?Ar trebui sa contribui retroactiv la fondul de pensie, de cand si pe ce perioada ar trebui sa fac acest lucru pentru a putea iesi anticipat partial? Pot contribui si in avans pentru a ,,castiga timp”?
Am pus o multime de intrebari pentru a ma lamuri mai bine:">, va multumesc pentru rabdare,

Dana Rotaru
Cel mai recent răspuns: Dana Rotaru , utilizator 09:06, 1 Martie 2011
Buna ziua,
Eu am socotit un stagiu de cotizare de 31 ani 04 luni 11 zile.0ricum aveti nevoie de un stagiu complet de cotizare de30 ani si 05luni, pe care il indepliniti!
Pensionare la limita de varsta in oct. 2016, la varsta de 60 ani si 05 luni.
Pensie anticipata partial in oct. 2011 cu diminuare de 45% pentru toate cele 60 de luni de "anticipata"
Dar pentru pensia anticipata partial se iau in calcul si perioadele de somaj pentru vechime? Unii zic ca perioada de somaj se considera doar cand se iese la pensie pentru limita de varsta :(
Multumesc,
Dana Rotaru
Perioada de somaj indemnizat este luata in calculul stagiului de cotizare si la pensia anticipata si la cea anticipata partiala.
Mi-a trimis cineva chiar acum un pasaj despre care zice ca e din noul cod al muncii,despre pensia anticipata partiala:

Art. 65. - (1) Pensia anticipată partială se cuvine, cu cel mult 5 ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum si celor care au depăsit stagiul complet de cotizare cu până la 8 ani.

(3) La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordării pensiei anticipate partiale nu se iau înconsiderare perioadele asimilate prevăzute la art. 49. alin.(1) lit. a), b), c) si g).
Adica:
Art. 49. - (1) În sistemul public de pensii se asimilează stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite în continuare perioade asimilate, în care asiguratul:
a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
b) a urmat cursurile de zi ale învătământului universitar, organizat potrivit legii, pe durata
normală a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora;
c) a satisfăcut serviciul militar ca militar în termen sau militar cu termen redus, pe durata legal stabilită, a fost concentrat, mobilizat sau în prizonierat;
d) a beneficiat, în perioada 1.04.2001-1.01.2006 de indemnizatii de asigurări sociale, acordate potrivit legii;

Eu am realizat stagiul complet de cotizare socotit impreuna cu perioadele cand am fost in somaj.Cu ele am 31 ani 04 luni vechime, fara ele am cam 28 ani vechime.As vrea sa stiu daca este valabil articolul citat de mine , cum ca la pensia anticipat partiala nu se ia in considerare la vechime si perioada de somaj,sa stiu daca ma pot pensiona anticipat partialDaca e asa,ar trebui sa contribui retroactiv la fondul de pensie?de cand si pe ce perioada ar trebui sa fac acest lucru pentru a putea iesi anticipat partial? Pot contribui si in avans pentru a ,,castiga timp”?

Nu mai stiu ce sa cred,daca e asa sau cum ati spus dumneavoastra mai sus:O

Multumesc,
O zi frumoasa.
Dana Rotaru
Vechime in munca in cazul perioadei de somaj
SURSA: www.legislatiamuncii.ro
11.11.2010

Intrebare:
Perioada cat o persoana a beneficiat de somaj conform Legii 76/2002 constituie vechime in munca?

In situatia persoanelor care au beneficiat de indemnizatia de somaj, perioadele respective constituie vechime in munca numai daca drepturile aferente s-au primit sub imperiul Legii 1/1991, deoarece, potrivit art. 15 din acest act normativ, perioada pentru care o persoana este indreptatita sa primeasca ajutor de somaj sau de integrare profesionala constituie vechime in munca.

Intrucat Legea nr. 1/1991 a fost abrogata de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea fortei de munca, incepand cu data de 01.03.2002, data intrarii in vigoare a acestei legi, acesta perioada nu mai este recunoscuta de lege ca fiind vechime in munca.

Asadar, numai perioada in care o persoana a primit indemnizatie de somaj in baza Legii nr. 1/1991 constituie vechime in munca si poate fi valorificata la calculul sporului de vechime.

Dupa intrarea in vigoare a Legii nr. 76/2002, perioada in care o persoana a primit indemnizatie de somaj se ia in calcul pentru stabilirea drepturilor la pensie, NU si pentru acordarea sporului de vechime.

Alte discuții în legătură

Perioada de somaj indemnizat = stagiu de cotizare la pensie? StanaMihai StanaMihai As vrea sa stiu daca somajul constituie vechime in munca.De ce intreb acest lucru,deoarece am 34 ani vechime si intru in somaj se completeaza cu acest an de ... (vezi toată discuția)
Stagiul militar constituie vechime in munca? eder eder Buna ziua. Sunt pensionat pe caz de boala, am fost militar, am 17 ani vechime ca militar activ si un an ca civil. Doresc sa stiu daca stagiul militar ... (vezi toată discuția)
Care sunt cele mai avantajoase conditii pentru pensionarea anticipata? irinairina13 irinairina13 Buna ziua, Puteti sa-mi raspundeti, va rog, la urmatoarele intrebari: 1. Un barbat nascut in anul 1952 la cati ani se poate pensiona anticipat? In cazul ... (vezi toată discuția)