Buna ziua.
Sunt pensionat pe caz de boala, am fost militar, am 17 ani vechime ca militar activ si un an ca civil.
Doresc sa stiu daca stagiul militar (militar in termen) constituie vechime in munca, adica daca se considera la fel ca si cand as fi fost angajat si as fi contribuit cu toate taxele. L-am efectuat in perioada 1986-1988, iar 9 luni am lucrat in agricultura unde am fost platit lunar pentru munca prestata.
Ma intereseaza sa stiu de cata vechime mai am nevoie pentru ca sa mi se poata calcula pensie anticipata partiala (la 20 de ani), in functie de anii pe care i-am mentionat, 18 ani lucrati efectiv si stagiul militar de un an si patru luni.
Daca inchei un contract cu casa de pensii pentru plata din mana a taxelor, la un anumit venit lunar, pentru vechimea de care mai am nevoie, mi se poate calcula ulterior, la completarea celor 20 de ani necesari, pensia anticipata ?
In prezent ma duc anual la revizuire, insa vad ca problemele persista si doresc, totusi, sa-mi fac vechimea completa, chiar si prin plata din mana a contributiilor.
Multumesc.
Ar fi fost bine daca ati fi scris cand ati iesit la pensie si care este data nasterii dvs. Perioada in care ati satisfacut stagiul militar este perioada asimilata stagiului de cotizare insa aceasta nu se valorifica la acordarea pensiei anticipate si la acordarea pensiei anticipate partiale (art. 49, alin. 1 si alin. 3, art. 62, alin. 3 si art. 65, alin. 3 din Legea nr. 263/2010).
Insa nu veti putea beneficia de pensie anticipata dintr-un singur si simplu motiv: potrivit art. 82 din Legea nr. 263/2010, de la pensie de invaliditate se trece la pensie pentru limita de varsta. Nu exista prevedere legala care sa permita unui beneficiar de pensie de invaliditate sa solicite si sa beneficieze de pensie anticipata sau de pensie anticipata partiala.