Sunt femeie, nascuta in februarie 1963 si citind Legea nr. 263/2010, privind sistemul unitar de pensii publice, nu-mi sunt clare anumite aspecte.
1. In perioada anilor 1986 - 1988, am avut intrerupere pentru ingrijirea copilului, consemnata in CM prin mentiunea "Incetat activitatea cf art. 129 din C.M. comb. cu art. 9 al. 2, Leg. 1/1970 (crestere copil)". Aceasta perioada mi se valorifica in vreun fel la stabilirea stagiului de cotizare, adica se include in acesta? Aceasta perioada are vreun efect, asupra stabilirii punctelor de pensie? Daca da, cum anume?
2. In perioada anilor 1987 - mart.2001, am lucrat 13 ani si 9 luni in grupa II-a de munca iar in perioada apr. 2001 - ian. 2002, am mai lucrat inca 10 luni in conditii deosebite. Cum se valorifica aceste perioade la stabilirea punctelor de pensie. Cum se valorifica la stabilirea stagiului de cotizare?
Mai mentionez ca lucrez in campul muncii din anul 1980, neintrerupt pana in prezent, cu exceptia unei perioade de 1 an si 4 luni (anii 2003 - 2004), cand am fost disponibilizata si am beneficiat de somaj. Daca nu cer prea mult, cum mi se va valorifica la pensie si aceasta perioada? La acea data, prin disponibilizare am beneficiat si de niste sume compensatorii acordate lunar. Aceste sume imi intra la stabilirea punctajelor de pensie?
Cu multe multumiri, mai abuzez de amabilitatea dvs, si cu urmatoarele intrebari:
- La ce data pot iesi la pensie? Sau la ce data pot iesi la pensie anticipata? In cazul in care n-am dat date suficiente, va rog sa-mi mentionati, reperele de care trebuie sa tin seama, pentru a putea sa-mi calculez singura aceasta data.
1. Perioada 1986-1988 nu va fi luata in considerare la stabilirea stagiului in vederea acordarii drepturilor de pensie intrucat nu exista prevedere legala in acest sens. Pentru perioada lucrata in grupa II de munca si in conditii deosebite de munca veti primi: -un stagiu suplimentar de 3 luni pentru fiecare an lucrat in aceste conditii, stagiu care se adauga (aduna) stagiului realizat de cotizare; -un punctaj suplimentar stabilit potrivit art. 100 din Legea nr. 263/2010; -daca realizati stagiul complet de cotizare de 33 de ani, varsta standard de pensionare se va reduce cu 3 ani datorita perioadelor lucrate in grupa de munca si in conditii deosebite.
2. Perioada in care ati beneficiat de indemnizatie de somaj va fi valorificata la acordarea oricarei categorii de pensie iar cuantumul indemnizatiei de somaj reprezinta baza de calcul pentru determinarea punctajelor aferente acelei perioade. Salariile compensatorii vor fi valorificate la acordarea drepturilor de pensie numai daca angajatorul a retinut si virat CAS - asta puteti sa verificati la casa teritoriala de pensii, solicitand o adeverinta de stagiu.
3. Puteti beneficia de:
-pensie anticipata partiala la varsta de 57 de ani si 5 luni, cu conditia sa realizati stagiul complet de cotizare de 33 de ani cerut de lege pentru a putea solicita aceasta categorie de pensie;
-pensie anticipata tot la implinirea varstei de 57 de ani si 5 luni, daca veti realiza stagiul de cotizare de 41 de ani prevazut de lege;
-pensie pentru limita de varsta la implinirea varstei de 62 de ani si 5 luni. Daca veti realiza stgiul complet de cotizare de 33 de ani, varsta standard de pensionare se va reduce cu 3 ani datorita perioadei lucrate in grupa II de munca si in conditii deosebite, astfel ca veti beneficia de pensie pentru limita de varsta la 59 de ani si 5 luni.