avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... as dori sa stiu cand pot iesi la pensie
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

as dori sa stiu cand pot iesi la pensie

am 40 de ani vechime in campul muncii din care 3 ani grupa1si 25 de ani grupa 2.as dori sa stiu daca pot iesi la pensie la cerere avand in vedere ca urmeaza sa fiu disponibilizat in curand.data nasterii 03/08/1951.multumesc.
Ultima modificare: Luni, 19 Ianuarie 2009
adrian culita , utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 10:41, 18 Ianuarie 2009
In aceasta perioada pana la iesirea la pensie puteti fi disponibilizat, dar veti putea beneficia de indemnizatie de somaj daca aveti stagiu 12 luni din ultimele 24.
Pentru a iesi la pensie pentru limita de varsta trebuie sa aveti stagiul de cotizare (si il aveti) si varsta.
Ce varsta aveti?
adrian culita a scris:

am 40 de ani vechime in campul muncii din care 3 ani cat 1si 25 de ani cat 2.as dori sa stiu cand pot iesi la pensie si de asemeni daca pot fi disponibilizat avand in vedere ca in mai putin de un as putea iesi la pensie.multumesc

Deci, ati lucrat 3 ani in grupa I de munca, 25 de ani in grupa II si restul in conditii normale (nu ati precizat daca ati lucrat si in conditii deosebite sau speciale de munca).

Deoarece nu ati mentionat data nasterii, va pot raspunde ca, in general, potrivit anexei III a Legii nr. 19/2000, pentru a beneficia de pensie pentru limita de varsta si munca depusa trebuie sa aveti, in aceasta perioada, 63 ani si 6 luni , stagiul complet de cotizare fiind 32 de ani.

In functie de data nasterii se stabilesc luna si anul depunerii cererii, varsta standard de pensionare putand fi redusa in conditiile art. 42 si 167 ind. 1 din Legea nr. 19/2000, deoarece ati lucrat in grupele I si II de munca.
Angajatorul poate decide concedierea salariatului în situaţia în care locul de muncă ocupat este desfiinţat ca urmare a dificultăţilor economice, a reorganizării activităţii ori a falimentului angajatorului
Salariaţii aflaţi în această situaţie vor beneficia de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

Asadar, este posibil sa fiti disponibilizat pana la data pensionarii. Ca sa va putem spune aproximativ cand veti putea iesi la pensie ar trebui sa stim data nasterii, perioada totala lucrata (vechimea in munca) , precum si perioadele lucrate in grupe de munca. De exemplu, 40 de ani din care 3 ani in grupa I de munca si 25 de ani in grupa a II-a de munca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Varsta pensionare catalina_vaduva@yahoo.com catalina_vaduva@yahoo.com Buna Ziua, As dori sa stiu la ce data poate iesi la pensie o persoana care a lucrat in urmatoarele conditii: Data angajarii: 13.07.1978, data nasterii ... (vezi toată discuția)
Calcul varsta pensie cu reducere datorata grupei ii carmen paroiu carmen paroiu Va rog sa aveti amabilitatea de a ma ajuta in calcularea varstei pentru pensionare limita varsta cu reducerea varstei standard datorata grupei II si data la ... (vezi toată discuția)
Pensionare anticipata simon.liliana simon.liliana Sunt nascuta in anul 1957, am o perioada de cotizare de 32 de ani din care: - 9 ani si 6 luni lucrati la grupa I ; - 5 ani lucrati la grupa a II-a de ... (vezi toată discuția)