avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 598 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Durata pensiei de boala se adauga la perioada de ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Durata pensiei de boala se adauga la perioada de vechime pentru pensia la limita de varsta?

Am fost cadru militar dupa o vechime de 20 ani plus sporurile am facut 30 ani. am fost in pensie de boala dupa care m-am pensionat la limita de varsta si as dori sa stiu daca perioada de invaliditate gr.II se adauga la vechime.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:42, 10 August 2014
1. Din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice:

Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:

a) a beneficiat de pensie de invaliditate;
...
(4) Perioadele asimilate prevazute la alin. (1) se valorifica pentru obtinerea prestatiilor de asigurari sociale in conditiile prevazute de prezenta lege.

Art. 164
...
(2) Pentru perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a) - c) si g), realizate anterior datei de 1 aprilie 2001, la determinarea punctajului lunar se utilizeaza salariul minim pe economie, brut sau net, dupa caz, sau salariul de baza minim brut pe tara din perioadele respective.
...
(5) Pentru perioadele asimilate prevazute la art. 49 alin. (1), realizate in intervalul cuprins intre data de 1 aprilie 2001 si data intrarii in vigoare a prezentei legi, la calculul punctajului lunar se utilizeaza:

a) cuantumul pensiei de invaliditate, in situatiile prevazute la art. 49 alin. (1) lit. a);
...

2. - La stabilirea stagiului de cotizare necesar acordarii pensiei anticipate sau pensiei anticipate partiale partiale nu se iau in considerare perioadele in care ati beneficiat de pensie de invaliditate.
- Perioada in care ati beneficiat de pensie de invaliditate se ia in calcul la pensia pentru limita de varsta.
Va multumesc si vreau sa stiu daca limita de varsta este 60 ani sau 65 pentru ca a fost cadru militar.A fost pensionat automat la 55 ani dar nu s-a asimilat pensia de invaliditate va rog sa imi spuneti daca este corect sau nu.
Spuneti luna si anul nasterii.
Octombrie 1949
1. Conform Anexei 6 la Legea 263/2010 pentru un cadru militar activ nascut in 1949 varsta standard de pensionare este de 55 de ani iar stagiul complet de cotizare este de 20 de ani.

2. Spuneti ca deja ati fost pensionat pentru limita de varsta.

3. In acest caz perioada cat ati benficiat de pensie de invaliditate este perioada asimilata stagiului de cotizare si a fost luat in calculul punctajului pentru pensie pentru limita de varsta (vedeti art.164 din Legea 263/2010 pe care vi l-am redat in raspunsul anterior).

4. - Daca sunteti sigur ca nu a fost luata in calcul perioada de pensie de invaliditate faceti o contestatie la Casa de pensii sectoriala.
- Cereti sa vi se trimita buletinul de calcul unde se vede daca a fost luata sau nu in calcul perioada de pensie de invaliditate.
Ultima modificare: Vineri, 26 Iulie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

Alte discuții în legătură

Pensie ionelzan ionelzan am fost pensionar de invaliditate gr.II,din anul 2002, cf.deciziei am un stagiu de cotizare realizat de 37 ani si 7 luni, d.c. 10 ani in gr,II ,n.in 1949 luna ... (vezi toată discuția)
Anii de boală reprezintă vechime la pensie? free_your_mind free_your_mind Anii de boală reprezintă vechime la pensie? Persoana în cauză a fost în audiență la șefa Casei de Pensii și i s-a spus că anii de boală, nu se iau ... (vezi toată discuția)
Pensia de invaliditate - stagiul potential raser raser - La intrarea in pensia de invaliditate, la 9.07.2004, sotiei mele i-a fost acordat un stagiu potential de 7 ani si 10 luni. La 1.07.2011, dupa 6 ani, 11 luni ... (vezi toată discuția)