avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 974 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Care este pedeapsa
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Care este pedeapsa

Tot mai des intalnim cazuri de majori care intretin relatii sexuale cu minori.
Intrebare : Care este pedeapsa pentru majorul care intretine raporturi sexuale cu minorul a carui varsta este cuprinsa intre 16-18 ani, cu consimtamantul minorului?
Va rog sa precizati ,daca se poate si articolul din Codul Penal.Multumesc!
Cel mai recent răspuns: andymaurul , utilizator 10:11, 28 Februarie 2011
Raportul sexual cu o minora
Art. 198. - Raportul sexual cu o persoana de sex feminin care nu a implinit varsta de 14 ani se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani.
Cu aceeasi pedeapsa se sanctioneaza raportul sexual cu o persoana de sex feminin intre 14-18 ani, daca fapta este savarsita de tutore sau curator, ori de catre supraveghetor, ingrijitor, medic curant, profesor sau educator, folosind calitatea sa.
*Cand fapta prevazuta in alin. 1 a fost savarsita in imprejurarile prevazute in art. 197 alin. 2 lit. b) ori daca faptele prevazute in alin. 1 si 2 au avut urmarile prevazute in art. 197 alin. 2 lit. c), pedeapsa este inchisoarea de la 3 la 12 ani.
Daca fapta a avut ca urmare moartea victimei, pedeapsa este inchisoarea de la 7 la 15 ani.
Dispozitiile art. 197 alin. final se aplica si in cazul faptelor prevazute in alin. 1-3.

* Alin. 3 al art. 198 este reprodus astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 140/1996.

Seductia
Art. 199. - Fapta aceluia care, prin promisiuni de casatorie, determina o persoana de sex feminin mai mica de 18 ani de a avea cu el raport sexual, se pedepseste cu inchisoare de la unu la 5 ani. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

Fapta se sanctioneaza doar daca fapta este savarsita de tutore sau curator, ori de catre supraveghetor, ingrijitor, medic curant, profesor sau educator, folosind calitatea sa.

Dar daca fapta este comisa intre un minor cu varsta intre 16-18 ani si un major,o terta persoana ,de 21 ani sau 35,etc.?Care este pedeapsa pentru major?
Sunt tot mai multe cazuri de fete minore care cred ca daca au 16 ani isi pot lua lumea-n cap.Pleaca impreuna cu majori ,locuiesc la ei cu vointa lor,iar parintii nu pot face nimic.Daca depune parintele o plangere majorul,fie el si de 21 sau 25 de ani ,este pasibil de pedeapsa ,sau nu ?
Da,este pasibil de pedeapsa.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ma nu mesc willi tyebowilli tyebowilli ma numesc willi si am 22 de ani si am o mica problema prietena mea are 16 anii si 7 luni si am avut relati sexsuale cu ia deci locuiesc cu ia inpreuna la ... (vezi toată discuția)
Relatii cu un minor BYA_NELY BYA_NELY am si eu nevoie de ajutor specializat intr-o problema.am o cunostinta care are o relatie cu o fata care abia peste 2 luni face 18 ani.el are 30ani.parintii ei ... (vezi toată discuția)
Poate fi corupere de minori?... andrandra andrandra am 15 ani jumatate si prietenul meu are 22...vreau sa stiu daca exista vreun risc ca acesta sa fie acuzat de corupere de minori, sau daca parintii mei pot face ... (vezi toată discuția)