Locuind momentan in USA, prin intermediul soacrei mele am inchiriat apartamenul proprietate personala ,intocmind un contract de inchiriere de 8 luni (intre parti si fara a -l notariza).
Pe tot parcursul celor 8 luni au intirziat mereu cu plata chiriei si mereu a fost nevoie de mici amenintari pentru a primi ceea ce in mod justificat am stabilit.
Acest contract a expirat. Momentan nu mai achita chiria si refuza sa paraseasa apartamentul.
Care sint drepturile mele? Ce actiuni pot intreprinde? De ce legi si institutii ma pot folosi?
Modifica intr-un anumit fel situatia data, faptul ca sint si cetatean american?
Puteti introduce actiune in evacuare a celui care va ocupa imobilul in baza dispozitiilor art. 480 cod civil. Ar trebui sa va adresati unui avocat pentruu acest lucru
si bineinteles, in baza contractului de inchiriere, si recuperarea chiriei. Puteti achita si impozitul aferent - venituri din chirii - , pentru a nu avea probleme.
Acum, ar mai fi si problema declararii veniturilor din chirii la autoritatilor fiscale din Romania. Din expunere nu rezulta ca s-a inregistrat la administratia financiara contractul de inchiriere...si totusi cineva obtine niste venituri din chirii, care sunt supuse impozitului, care trebuie platit la stat. In multe cazuri chiriasii santajeaza locatorii pe acest considerent. Nu imi dau seama acum ce incidenta are faptul ca sunteti cetatean american...totusi realizati venituri din Romania.
Altfel, re: subiectul intrebarii dvs, intr-adevar, trebuie sa ii actionati in instanta solicitand evacuarea lor din imobil si plata chiriei restante.
Va multumesc pentru raspunsurile atit de rapide!!
Asa cum am mentionat , contractul de inchiriere (pe o perioada de 8 luni) a fost incheiat intre soacra mea si chiriasi fara a merge la notar (deci nu s-au platiti impozite catre statul roman). Oricum acel contract a expirat iar ei nu vor nici ca plateasca chiria (ramasa a ceeasi), nici sa paraseasca locuinta si nici sa incheie un contract legal.
De ce trebuie eu ca proprietar sa apleleg la instanta pentru a putea locui in casa mea. In citeva luni ma voi repatria si voi locui in acel apartament (fiind unicul impobil aflat in proprietate). Nu-mi pot permite sa pierd ani ....
Pot solicita ajutorul politiei? Este pina la urma de apararea proprietatii private, drept consemnat in Constitutie..
Legea 114/1996:
"Art. 23. In cazul in care partile nu convin asupra reinnoirii contractului de inchiriere, chiriasul este obligat sa paraseasca locuinta la expirarea termenului contractual."
Daca nu s-a reinnoit locatiunea puteti solicita prin instanta evacuarea si echivalenta lipsei de folosinta, iar nu plata chiriei.
Sunt pb civile si nu penale deci politia nu are cu ce sa va ajute.
Nu e nevoie de notar pt valabilitatea contractul, acesta putand fi facut si sub semnatura privata.
Pb neinregistrarii contractului va apartine in totalitate si nu are legatura cu evacuarea (dar poate sa aiba, daca chiriasii afla ca nu ati inregistrat contractul). Exista obligativitatea inregistrarii contractului la Administratia Fin in termen de 15 zile de la incheierea acestuia. Cred ca ar mai bine il inregistrati (nu cunosc care este sanctiunea, banuiesc ca e amenda), in timp ce neinregistrarea veniturilor impozabile (daca se dovedeste ca ati primit bani, exista chitante, decaratiile chiriasilor, a altor persoane) este evaziune fiscala.
Dar ce calitate are soacra, ati mandatat-o sa incheie contractul in numele dvoastra?