avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... un articol sau o lege care sa spuna ca pensia de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

un articol sau o lege care sa spuna ca pensia de intretinere minor se stabileste in functie de veniturile nete cu caracter permanent

va rog sa imi dati si mie articolul sau legea care spune ca :"Pensia de intretinere se stabileste avandu-se in vedere veniturile nete cu caracter de continuitate pe ultimele sase luni, nu venituri intamplatoare rezultate din contracte pe perioade determinate scurte fara continuitate intre ele."

Cel mai recent răspuns: Cosmin-Traian Maglas , Consilier juridic 08:39, 3 Martie 2011
buna seara,
subscriu .va rog daca se poate un raspuns de la cineva care ne poate ajuta cu raspunsul la aceasta problema, pentru ca aceste cazuri sunt foarte dese.multumesc anticipat.
"La calcularea cuantumului întreţinerii se vor lua în considerare numai veniturile obişnuite şi constante, iar nu şi cele întâmplătoare sau posibile".
"La calcularea cuantumului întreţinerii se vor lua în considerare numai veniturile obişnuite şi constante, iar nu şi cele întâmplătoare sau posibile", iar în cazul în care reclamantul desfăşoară activităţi ca ziler care îi aduc venituri, instanţa de apel era datoare să analizeze caracterul stabil al acestor câştiguri.

Ori, din însuşi conţinutul anchetei sociale întocmită de Serviciul Autoritate Tutelară din cadrul Primăriei D. O. - avută în vedere în cele 2 instanţe la stabilirea cuantumului pensiei de întreţinere, rezultă că evaluarea câştigurilor reclamantului la nivelul a 800 lei lunar s-a realizat prin aproximare, neavând deci caracter cert."
V-am trimis o parte dintr-o hotarare judecatoreasca,daca va este de folos.Va trimit si linkul ca sa o puteti citi pe toata.
[ link extern ]
da..am citit,numai ca nici aici nu se face referire clara la legea cutare sau art cutare..din tot ce am citit pana acum nu am putut intelege decat ca art ce se refera la pensia de intretinere se interpreteaza asa cum vor judecatorii.daca nu are niciun fel de venit se fixeaza la min pe ec,dar ..daca are alte venituri care se pot demonstra si nu sunt cu caracter permanent...dar au o anumita ritmicitate?aici nu vad eu nimic clar.exista doar art 94 al 1 si 2 care ar trebui sa aiba efecte in aceste conditii.
desirelia75 a scris:

da..am citit,numai ca nici aici nu se face referire clara la legea cutare sau art cutare..din tot ce am citit pana acum nu am putut intelege decat ca art ce se refera la pensia de intretinere se interpreteaza asa cum vor judecatorii.daca nu are niciun fel de venit se fixeaza la min pe ec,dar ..daca are alte venituri care se pot demonstra si nu sunt cu caracter permanent...dar au o anumita ritmicitate?aici nu vad eu nimic clar.exista doar art 94 al 1 si 2 care ar trebui sa aiba efecte in aceste conditii.

Nu o sa gasiti stabilirea unor cote exacte. Daca ar exista unde ar fi rolul jdecatorului?
Oricum venituri care se pot demostra si nu sunt cu caracter permanent? Cu ar putea judecatorul sa staileasca o suma fixa si permanenta ?? Nu ar fi neechitabil?
...o anumita ritmicitate? care ar fi asta? anuala? trimestriala? sezoniera?
aveti perfecta dreptate...suntem pana la urma la mana unor oameni care pot interpreta(de foarte multe ori gresit) aceste legi si articole.eu ma refer la niste venituri care se realizeaza in afara tarii,in baza unor contracte pe o perioada determinata.de ce ar stabili un judecator o pensie la min pe economie interpretand ca acesta nu are niciun venit...din moment ce exista totusi venituri si acestea ar fi mult mai mari decat ce ar trebui sa dea la sal min pe economie.si mai mult ,decizia 327/2004 a curtii contitutionale spune acest lucru:"dimpotriva,stabilirea pensiei de intretinere se poate face in unctie de orice venituri ale debitorului,in temeiul prevederilor art 94 alin 1 si 2 din codul fam,potrivit carora"intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati",iar"instanta judecatoreasca va putea mari sau micsora obligatia de intretinere sau hotari incetarea ei,dupa cum se schimba mijloacele celui care da intretinerea sau nevoia celui ce o primeste".este cert ca,in asemenea situatii ,nu vor opera limitarile instituite prin alin.3 al art 94 din codul fam,care isi vor gasi aplicare exclusiv in cazul in care pensia de intretinere este stabilita in raport cu castigul din munca,instanta fiind suverana in a determina cuantumul acesteia in functie de situatia de fapt."

Alte discuții în legătură

Si totusi se tine cont de veniturile din orice sursa la stabilirea pensiei de intretinere! ContSters114133 ContSters114133 in urma deciziei nr.327 din 14 sept 2004,referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.94 alin.3 din codul fam,am inteles ca cel care ... (vezi toată discuția)
Intrebare pensie de intretinere navigator ContSters170590 ContSters170590 Pensia de intretinere pentru un copil major a fost stabilita luindu-se ca baza de calcul salariul minim pe economie in cazul tatalui navigator, care dupa lege ... (vezi toată discuția)
Obligatia de intretinere dintre parinti si copil in reglementarea codului familiei si a noului cod civil ContSters114133 ContSters114133 buna ziua.as vrea sa aflu parerea dvs.in legatura cu urmatoarea situatie:\"in baza art.42 al.3,art.86,art.94 si art.107 c.fam,instanta va obliga paratul sa ... (vezi toată discuția)