avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1091 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... obligatia de intretinere dintre parinti si copil in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

obligatia de intretinere dintre parinti si copil in reglementarea codului familiei si a noului cod civil

buna ziua.as vrea sa aflu parerea dvs.in legatura cu urmatoarea situatie:"in baza art.42 al.3,art.86,art.94 si art.107 c.fam,instanta va obliga paratul sa plateasca in fav copilului pensia lunara de intretinere de 1/4 din venitul sau net lunar,de la inreg.cererii,pana la majorat,retinand ca nu a contribuit pe durata procesului de divort la intretinerea acestuia".mentionez ca sotul este navigator,la dosar au existat contracte semnate de acesta pe perioada determinata,sotul demonstrand in cadrul acestui proces(de divort si partaj) ca are venituri.in discutiile avute pe acest forum am inteles ca doar daca sunt permanente aceste venituri intra in calculul pensiei de intretinere.trecand peste faptul ca instanta stia acest lucru vreau sa va citez urmatoarele:"art. 94 alin. 3 Codul familiei nu instituie nicio
interdicţie formală în ceea ce priveşte raportarea pensiei de întreţinere şi la alte
venituri decât cele din muncă. Dimpotrivă,stabilirea pensiei de întreţinere se poate face în funcţie de orice venituri ale debitorului în temeiul prevederilor art. 94 alin. 1 şi 2 Codul familiei potrivit cărora „întreţinerea este datorată potrivit cu nevoia celui care o cere şi cu mijloacele celui ce urmează a o plăti” iar „instanţa judecătorească va putea mări sau micşora obligaţia de întreţinere sau hotărî
încetarea ei, după cum se schimbă mijloacele celui care dă întreţinerea sau nevoia celui care o primeste"....."Aceasta nu înseamnă însă că întinderea
întreţinerii trebuie determinată numai în raport de venitul din muncă al debitorului obligaţiei,ci instanţa trebuie să stabilească pensia de întreţinere în raport de nevoile reale ale copilului pe care trebuie să le coreleze cu mijloacele părinţilor, ţinând seama, dacă nevoile minorului impun aceasta şi de alte surse de venit ale părintelui sau adoptatorului obligat la întreţinere."-Dr. Alin-Gheorghe Gavrilescu - Lector universitar Catedra de Drept-aspecte teoretice si de practica judiciara privind obligatia de intretinere dintre parinti si copil in reglementarea codului familiei si a noului cod civil.
Cel mai recent răspuns: ContSters114133 , utilizator 20:02, 27 Februarie 2011
noul cod civil nu a intrat in vigoare, drept urmare ne raportam la codul afmiliei in vigoare la acest moment!
Asa cum a statuat Curtea Constitutionala prin Decizia nr. 327 din 14 septembrie 2004, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 866 din 22 septembrie 2004, art. 94 alin. 3 din Codul familiei nu instituie nici o interdictie formala in ceea ce priveste raportarea pensiei de intretinere si la alte venituri decat cele din munca. Dimpotriva, prevederile art. 94 alin. 3 din Codul familiei isi gasesc aplicare numai in cazul in care pensia de intretinere este stabilita prin raportare exclusiv la castigul din munca al debitorului obligatiei, nu si in cazul in care acesta din urma realizeaza si alte categorii de venituri. Aceasta deoarece, potrivit art. 94 alin. (1) din Codul familiei, "Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati". Acest text de lege reprezinta regula generala a determinarii cuantumului intretinerii, aplicabila in situatia in care debitorul obligatiei de intretinere are si alte surse de venituri in afara castigului din munca, iar alin. 3 al art. 94 este o norma speciala ce determina plafonul maxim al intretinerii pentru cazul in care executarea obligatiei se face exclusiv asupra castigului din munca al parintelui.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Si totusi se tine cont de veniturile din orice sursa la stabilirea pensiei de intretinere! ContSters114133 ContSters114133 in urma deciziei nr.327 din 14 sept 2004,referitoare la exceptia de neconstitutionalitate a dispozitiilor art.94 alin.3 din codul fam,am inteles ca cel care ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara desire12 desire12 Buna seara,o intrebare as avea,cum se calculeaza pensia alimentara la 2 copii si dupa salariu minim pe economie sau dupa cel ce dovedeste in instanta.Precizez ... (vezi toată discuția)
Divort - trebuie sa dau procent din toate veniturile , fiicei mele? adriana2011 adriana2011 Am divortat si s-a hotarat sa dau 1/4 din venituri fiicei mele, pana la 18 ani. Vreau sa stiu daca parintii mei , trec 2 apartamente pe numele meu, pe care le ... (vezi toată discuția)