avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... articolele in baza carora se stabileste pensia de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

articolele in baza carora se stabileste pensia de intretinere minor.

exista si alte articole in afara de art.42 al.3,art.86,art.94 si art.107 codul familiei ,in baza carora se poate stabili pensia de intretinere minor?
Cel mai recent răspuns: ContSters114133 , utilizator 15:57, 1 Martie 2011
De ce nu sunt suficiente?
art.42,al 3"Totodata, instanta judecatoreasca va stabili contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.
Invoiala parintilor privitoare la incredintarea copiilor si la contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a acestora va produce efecte numai daca a fost incuviintata de instanta judecatoreasca.
Art. 86
Obligatia de intretinere exista intre sot si sotie, parinti si copii, cel care infiaza si infiat, bunici si nepoti, strabunici si stranepoti, frati si surori, precum si intre celelalte persoane anume prevazute de lege.
Are drept la intretinere numai acela care se afla in nevoie, neavand putinta unui cistig din munca, din cauza incapacitatii de a munci.
Descendentul, cat timp este minor, are drept la intretinere oricare ar fi pricina nevoii in care el se afla.
Art. 94
Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si cu mijloacele celui ce urmeaza a o plati.
Instanta judecatoreasca va putea mari sau micsora obligatia de intretinere sau hotara incetarea ei, dupa cum se schimba mijloacele celui care da intretinerea sau nevoia celui ce o primeste.
Cand intretinerea este datorata de parinte sau de cel care infiaza, ea se stabileste pana la o patrime din castigul sau din munca pentru un copil, o treime pentru doi copii si o jumatate pentru trei sau mai multi copii.
Art. 107
Copilul minor este intretinut de parintii sai.
Daca minorul are un venit propriu, care nu este indestulator, parintii au indatorirea sa asigure conditiile necesare pentru cresterea, educarea, invatatura si pregatirea sa profesionala.
In caz de neantelegere, intinderea obligatiei de intretinere datorata de parinti minorului, felul si modalitatile executarii, precum si contributia fiecaruia dintre parinti se vor stabili de instanta judecatoreasca cu ascultarea autoritatii tutelare.
Daca asta este tot...se pare ca restul tine de interpretarea judecatoirului.ptr ca nu scrie nicaieri ca daca nu are venituri permanente si cu caracter continuu dar are alte surse de venit...cel ce e obligat la plata pensiei de intretinere ar trebui sa dea la min pe ec .
Daca asta este tot...se pare ca restul tine de interpretarea judecatorului.ptr ca nu scrie nicaieri ca daca nu are venituri permanente si cu caracter continuu dar are alte surse de venit...cel ce e obligat la plata pensiei de intretinere ar trebui sa dea la salariul min pe ec.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Curator chn chn tatal copiilor mei a decedat in urma cu aproape 3 ani; copiii sunt minori ( 9 si 11 ani) si sunt mostenitorii legali ai tatalui lor; la moartea lui, Primaria ... (vezi toată discuția)
Divort - trebuie sa dau procent din toate veniturile , fiicei mele? adriana2011 adriana2011 Am divortat si s-a hotarat sa dau 1/4 din venituri fiicei mele, pana la 18 ani. Vreau sa stiu daca parintii mei , trec 2 apartamente pe numele meu, pe care le ... (vezi toată discuția)
Cerere incredintare minor din afara casatoriei Florentina_A Florentina_A In cazul in care mama doreste sa depune cererea de incredintare a minorului de 5 ani, copilul fiind nascut in afara casatoriei, mai este valabila invocarea ... (vezi toată discuția)