avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... codul penal cadru legal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

codul penal cadru legal

sunt sau nu pedepsite hartuirea si calomnia si care este cadrul legal?
ce articole din C. pen. inlocuiesc pe acestea?
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 21:42, 6 Martie 2011
Calomnia ,injuria, insulta care la un loc fac ceea ce se numeste "hartuirea" unei persoane. Aceste faptae care erau infractiuni, dupa ultimele modificari ale Codului Penal, nu mai au temei de drept penalul ci au trecut in materie civila "raspunderea delictuala" (disp. art.998 si urmatoarele Cod civil). Sper sa va satisfaca raspunsul meu..;):((
Calomnia si insulta impreuna cu proba veritatii (art. 205-207 CP) constituiau infractiunile contra demnitatii din Codul Penal. Aceste articole au fost abrogate prin legea 278/2006. Textul de lege abrogator lor a fost declarat neconstitutional in Decizia 62/2007 a Curtii Constitutionale, deci s-au intors in Codul Penal, dar prin Recursul in Interesul Legii 8/2010 de acum 5 luni, ICCJ a decis ca ele nu sunt in vigoare. O sa apara in curand si textul deciziei.

In legatura cu latura civila, prejudiciul produs prin aceste delicte poate fi in continuare recuperat printr-o actiune civila in pretentii, pe baza art. 998-999 Cod Civil. Infractiunile nu si-au luat bagajele sa se "mute" in civil, pur si simplu nu mai exista actiunea penala, doar cea civila (care exista si inainte, doar ca se putea alipi actiunii penale).
Ultima modificare: Duminică, 6 Martie 2011
eumarian, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calomnia ContSters263719 ContSters263719 Care sint articolele din lege referitoare la calomnie? (vezi toată discuția)
Insulta si calomnie capucino capucino am gasit azi o noutate pt mine, o decizie a ICCJ din care am inteles ca de fapt insulta si calomnia ar fi infractiuni. insa din cate am citit, decizia nu se ... (vezi toată discuția)
Lnfractiunea de insulta si calomnie sandidu sandidu Precum se stie , art 205 si 206 din Codul Penal referitoare la pedepsirea infractiunii de insulta si calomnie au fost eliminate ! Stie cineva daca fapta de ... (vezi toată discuția)