Buna ziua,
Este adevarat ca, dupa moartea unuia dintre parinti, trebuie facuta succesiunea intre celalalt parinte ramas si fii, in termen de sase luni, la o taxa redusa?
Daca nu se face in acest termen, costurile cresc?
Si cel mai important ptr. mine: este intr-adevar obligatorie aceasta succesiune, atat timp cat unul dintre parinti este inca in viata?
Va multumesc anticipat,
R.
Intermen de 6 luni de la decesul parintelui ar trebui sa mergeti la notar si sa acceptati succesiunea.Taxele notariale sunt reduse daca dezbateti succesiunea in termen de 2 ani de la deces.
Pot fi efectuate si acte care au valoarea unei acceptari tacite a mostenirii, plata impozite, acte de administrare a proprietatii, de instrainare, etc.
In termenul de 6 luni de la decesul unuia din parinti se poate dezbate succesiunea, dandu-se posibilitatea unuia/unora dintre mostenitori sa renunte la mostenire. Dupa acest termen nu se mai poate renunta. Costurile sunt un pic mai mici decat dezbaterea de dupa 6 luni. Daca se depaseste termenul de 2 ani de la deces se plateste in plus 1% din valoarea masei succesorale fata de costurile de suportat intre 6 luni si 2 ani de la deces.
Nu este obligatorie dezbaterea succesiunii, suportand insa consecintele de mai sus.
Va multumesc mult ptr. raspuns. As dori, daca se poate, sa-mi spuneti si ce prevede legea in cazul meu: un parinte ramas in viata si doua fiice mostenitoare, din care una are si un copil si e necasatorita iar cealalta este casatorita.
Cu stima, R.
La mostenire vine sotul ramas in viata (1/4 din masa succesorala) si fiicele (3/4 din masa succesorala- 3/8 fiecare in parte). Faptul ca sunt sau nu casatorite, ca au sau nu copii nu conteaza.