avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 761 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... termenii ptr. succesiune
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

termenii ptr. succesiune

Buna ziua,
Este adevarat ca, dupa moartea unuia dintre parinti, trebuie facuta succesiunea intre celalalt parinte ramas si fii, in termen de sase luni, la o taxa redusa?
Daca nu se face in acest termen, costurile cresc?
Si cel mai important ptr. mine: este intr-adevar obligatorie aceasta succesiune, atat timp cat unul dintre parinti este inca in viata?
Va multumesc anticipat,
R.
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 13:16, 1 Martie 2011
Intermen de 6 luni de la decesul parintelui ar trebui sa mergeti la notar si sa acceptati succesiunea.Taxele notariale sunt reduse daca dezbateti succesiunea in termen de 2 ani de la deces.
Pot fi efectuate si acte care au valoarea unei acceptari tacite a mostenirii, plata impozite, acte de administrare a proprietatii, de instrainare, etc.
In termenul de 6 luni de la decesul unuia din parinti se poate dezbate succesiunea, dandu-se posibilitatea unuia/unora dintre mostenitori sa renunte la mostenire. Dupa acest termen nu se mai poate renunta. Costurile sunt un pic mai mici decat dezbaterea de dupa 6 luni. Daca se depaseste termenul de 2 ani de la deces se plateste in plus 1% din valoarea masei succesorale fata de costurile de suportat intre 6 luni si 2 ani de la deces.

Nu este obligatorie dezbaterea succesiunii, suportand insa consecintele de mai sus.
Va multumesc mult ptr. raspuns. As dori, daca se poate, sa-mi spuneti si ce prevede legea in cazul meu: un parinte ramas in viata si doua fiice mostenitoare, din care una are si un copil si e necasatorita iar cealalta este casatorita.
Cu stima, R.
Ultima modificare: Marți, 1 Martie 2011
Roxanusa, utilizator
La mostenire vine sotul ramas in viata (1/4 din masa succesorala) si fiicele (3/4 din masa succesorala- 3/8 fiecare in parte). Faptul ca sunt sau nu casatorite, ca au sau nu copii nu conteaza.
Inca o data, multumesc mult.
R.

Alte discuții în legătură

Cote moºtenire cioareccarmenmariana cioareccarmenmariana Tatăl meu a decedat de curând.Dânsul deţinea un apartament bun comun cu mama şi un teren extravilan bun propriu moştenit de la părinţii ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire giovi_mik giovi_mik buna ziua.in legatura cu dezbaterea de mostenire:acum o luna si jumatate mi-a decedat tatal,nu am fct dezbaterea;la doua saptamani dupa decesul tatalui,a ... (vezi toată discuția)
Dupa 6 luni de la decesul mamei, mai am dreptul la succesiune? traista traista buna ziua, anul trecut in luna august 2010, mama mea a decedat, tatal fiind decedat de 14 ani. mai am un frate care a locuit in ultimii 8 ani cu mama , in ... (vezi toată discuția)