avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... cote moºtenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

cote moºtenire

Tatăl meu a decedat de curând.Dânsul deţinea un apartament bun comun cu mama şi un teren extravilan bun propriu moştenit de la părinţii săi.Moştenitori legali sunt soţia supraveţuitoare şi fiica.La apartament nu mai găsesc ultima chitanţă de plată a ratelor.Se poate dezbate succesiunea acum numai pentru teren unde actele sunt clare şi apoi pentru apartament cu acordul ambilor moştenitori ?
Sunt costuri mai mici dacă succesiunea se face în 6 luni de la deces ?
Trebuie sa acceptati succesiune in termen de 1 an conform noului cod civil. Dupa acceptarea succesiunii puteti face partajul ori pe toate bunurile incluse in masa succesorala, ori numai pe anumite bunuri. Acceptarea mostenirii nu presupune neaparat si efectuarea partajului succesoral. Daca doriti sa faceti partajul doar pe teren, se poate face conform intelegerii dintre mostenitori si cu respectarea cotelor legale (sotia supravietuitoare are o cata de 1/4, iar ceilalti mostenitori - 3/4).
Cotele sunt:
Din intreaga masa succesorala:
1/4 sotiei supravietuitoare
3/4 ficei
-----------------------------------------
Din apartament:
5/8 sotiei supravietuitoare
3/8 ficei

Din teren:
1/4 sotiei supravietuitoare
3/4 ficei

-----------------------------------------

Puteti dezbate mostenirea doar pentru teren si ulterior sa completati cu apartamentul.
Nu sunt costuri mai mici daca se face in 6 luni. Trebuie totusi ca in termen de 1 an să acceptati mostenirea pentru a putea avea drepturi.

Dacă dezbateti mostenirea dupa 2 ani, platiti in plus un impozit de 1% catre stat.

NB: Există o diferentă între dezbaterea succesorală, acceptarea moștenirii și partajul succesoral.
Ultima modificare: Luni, 6 August 2012
Alexandru Munteanu, Avocat
Puteţi să dezbateţi succesiunea şi doar parţial , cu privire doar la o parte a bunurilor ce compun masa succesorală.Ulterior se poate emite un supliment la certificat de moştenitor.
Dacă dezbatearea succesiunii are loc în termen de 2 ani de la deces , este scutită de plata impozitului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire ginomihail ginomihail buna seara, va rog sa ma lamuriti si pe mine intr-o problema de mostenire. tatal decedat ,ramane sotia legitima (cu care raposatul a fost casatorit de 20 ... (vezi toată discuția)
Succesiune kichy kichy buna ziua.tatal meu a decedat acum 2 ani.mai are 2 copii din prima casatorie,deci cu mine 3.mama mea a dobandit in timpul casniciei un apartament cu 3 camere ... (vezi toată discuția)
Succesiune bunuri si credite doru58 doru58 Sotia a decedat la data de 23.01.2014. Sunt pensionar.Eram proprietarii unui apartament si a unui autoturism. Avem 3 copii. Sotia avea 1/4 (avand inca trei ... (vezi toată discuția)