avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna seara. Am cateva chestiuni in materie de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna seara. Am cateva chestiuni in materie de succesiune la care ...

Buna seara. Am cateva chestiuni in materie de succesiune la care as dori lamuriri:
1. Care este termenul pt. deschiderea procedurii succesorale la notar ?
2. Daca in masa succesorala exista bunuri comune cu sotul supravietuitor (mama) -coproprietari, acel bun ramane in proprietatea sotului supravietuitor fara ca, copiii defunctului sa aiba dreptul la o parte din acel bun?
3. Ce se intampla d.p.d.v legal daca inainte de deschiderea procedurii succesorale moare si sotul supravietuitor (mama), cum se trece proprietatea bunurilor parintelui decedat anterior (tatal) pe copii /nepoti?
Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 17:06, 18 Septembrie 2024
Nu exista un termen impus, dar cu cât mai curând, cu atât mai bine. Dacă trec 2 ani de la deces, se plătește și impozit, Mostenirea trebuie acceptata tacit sau expres, în termen de un an de la deces, dar de dezbatut oricând dar v-am scris, cu cât mai repede cu atât mai bine.
Copiii au drept de mostenire de 3/4 din ce a avut defunctul, iar sotul doar 1/4.
Dacă decedeaza și sotul, moștenirii se dezbat pe rand dupa parinti, nu se pierde nimic dacă nu ati reușit sa dezbateti după primul părinte decedat.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Septembrie 2024
gi-jane2, moderator
1. Nu exista un termen
2. Nu. Jumătatea soțului decedat se împarte între soția supraviețuitoare-1/4 și copii 3/4.
Soția supraviețuitoare rămâne cu Jumătatea ei, fiind în viață.
3. Se vor dezbate ambele succesiuni, în ordinea deceselor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire dupa tata caren caren sa inteleg ca sotia tatalui meu, in cazul decesului tatalui, aceasta beneficiaza de 1/4 din bunurile pe care tatal meu le.a mostenit dupa urma mamei mele? dar ... (vezi toată discuția)
Rezerva mostenirii - cat se poate intinde testatorul Qubik Qubik Concret: sunt 2 copii, majori. Mama a decedat acum 20 de ani. Copiii , majori la decesul mamei au renunțat la mostenire. Tatal a devenit astfel unic ... (vezi toată discuția)
Mostenire...ajutorr elisabeta11 elisabeta11 buna ziua!! In urma decesului tatalui vreau sa deschid taxa de succesiune, mama traieste,si suntem 5 frati.... intrebarea mea este: cat la suta din ... (vezi toată discuția)