kyrrdan a scris:
Am si eu o intrebare asemanatoare, cu deosebirea ca probele au fost solicitatre recurentului de catre instanta. Pentru a aduce dovezile solicitate, instanta de recurs a amanat cauza si a dat un nou termen.
Nu cumva prin aceasta instanta si-a depasit atributiile devenind devolutiva, lucru interzis in calea extraordinara de atac a recursului?
Potrivit art.305 C.proc.civ. , în instanţa de recurs nu se pot produce probe noi, cu excepţia înscrisurilor, care pot fi depuse până la închiderea dezbaterilor. Drept urmare, textul art.305 C.proc.civ. consacră regula inadmisibilităţii probelor noi în recurs, regulă întemeiată pe raţiunea că recursul nu este o cale de atac devolutivă, ca şi apelul, ci un mijloc procedural prin care se realizează doar un examen al hotărârii atacate.
Fiind o instanţă de control judiciar şi nu de judecată în fond, instanţa de recurs va verifica hotărârea atacată pe baza probelor administrate la fond, fără a avea posibilitatea, de regulă, de a administra probe noi.
De la regula menţionată mai sus, legea prevede excepţia potrivit căreia în instanţa de recurs se pot produce înscrisuri noi .
Cât priveşte momentul până la care pot fi depuse înscrisurile noi în recurs, art.305 C.proc.civ. prevede că pot fi depuse până la închiderea dezbaterilor. Deşi această prevedere nu exista anterior adoptarii O.U.G. nr.58/2003, doctrina şi jurisprudenţa au considerat că înscrisurile pot fi depuse în tot cursul judecăţii recursului .