avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... probe noi depuse la CA, inscrisuri care nu au fost ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

probe noi depuse la CA, inscrisuri care nu au fost depuse la instanta de fond

Buna seara, un litigiu de munca care a fost atacat cu recurs, mai poate depune angajatorul inscrisuri noi in recurs la curtea de apel?
Avand in vedere si Art. 287. [sarcina probei]
Sarcina probei în conflictele de muncă revine angajatorului, acesta fiind obligat să depună dovezile în apărarea sa până la prima zi de înfăţişare.
Este vorba de o concediere, mai poate depune acte noi? mentionez ca la tribunal a depus actele care au stat la baza desfiintarii postului.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:19, 13 Noiembrie 2011
in recurs, nu se pot produce probe noi, cu exceptia inscrisurilor, care pot fi depuse pana la inchiderea dezbaterilor. asadar, raspunsul este DA
Potrivit art.305 C.proc.civ. , în instanţa de recurs nu se pot produce probe noi, cu excepţia înscrisurilor, care pot fi depuse până la închiderea dezbaterilor.

Instanţa supremă, într-o practică mai veche, a statuat că prin înscrisuri în sensul art.305 C.proc.civ. se înţeleg toate actele scrise – emanate de la părţile în proces sau de la un terţ – care ar fi putut înrâuri soluţia cauzei, dacă ar fi fost folosite la prima instanţă .
Am si eu o intrebare asemanatoare, cu deosebirea ca probele au fost solicitatre recurentului de catre instanta. Pentru a aduce dovezile solicitate, instanta de recurs a amanat cauza si a dat un nou termen. Apoi a respins recursul ca nefondat.
Nu cumva prin aceasta instanta si-a depasit atributiile devenind devolutiva, lucru interzis in calea extraordinara de atac a recursului?
Nu cumva asta inseamna proces inechitabil? Care ar fi sanctiunea?
Ultima modificare: Duminică, 13 Noiembrie 2011
kyrrdan, utilizator
kyrrdan a scris:

Am si eu o intrebare asemanatoare, cu deosebirea ca probele au fost solicitatre recurentului de catre instanta. Pentru a aduce dovezile solicitate, instanta de recurs a amanat cauza si a dat un nou termen.
Nu cumva prin aceasta instanta si-a depasit atributiile devenind devolutiva, lucru interzis in calea extraordinara de atac a recursului?


Potrivit art.305 C.proc.civ. , în instanţa de recurs nu se pot produce probe noi, cu excepţia înscrisurilor, care pot fi depuse până la închiderea dezbaterilor. Drept urmare, textul art.305 C.proc.civ. consacră regula inadmisibilităţii probelor noi în recurs, regulă întemeiată pe raţiunea că recursul nu este o cale de atac devolutivă, ca şi apelul, ci un mijloc procedural prin care se realizează doar un examen al hotărârii atacate.
Fiind o instanţă de control judiciar şi nu de judecată în fond, instanţa de recurs va verifica hotărârea atacată pe baza probelor administrate la fond, fără a avea posibilitatea, de regulă, de a administra probe noi.
De la regula menţionată mai sus, legea prevede excepţia potrivit căreia în instanţa de recurs se pot produce înscrisuri noi .

Cât priveşte momentul până la care pot fi depuse înscrisurile noi în recurs, art.305 C.proc.civ. prevede că pot fi depuse până la închiderea dezbaterilor. Deşi această prevedere nu exista anterior adoptarii O.U.G. nr.58/2003, doctrina şi jurisprudenţa au considerat că înscrisurile pot fi depuse în tot cursul judecăţii recursului .
De acord freeelis, dar probabil nu am fost eu destul de explicit.
Eu pot veni cu inscrisuri noi, la initiativa mea, pana la incheierea dezbaterilor, dar nu inteleg daca instanta de recurs ma poate obliga sa mai aduc alte probe noi, care nu au fost luate in vedere la fond si la apel, iar in baza acestora imi respinge recursul.
Aici era dilema mea!
Ultima modificare: Duminică, 13 Noiembrie 2011
kyrrdan, utilizator

Alte discuții în legătură

In recurs se poate solicita interogatoriul paratului? handsu handsu Daca la recurs se poate solicita interogatoriul paratului ? (vezi toată discuția)
Recurs la curtea de apel ContSters222775 ContSters222775 Buna ziua, In cadrul unui Apel la un proces civil, de anulare a unui certificat de mostenitor, mi s-a respins reaudierea martorilor de la rejudecare in ... (vezi toată discuția)
Recurs depus de angajator carmenba carmenba Ce sanse are angajatorul in recurs, daca tribunalul a decis nulitate absoluta asupra concedierii mele? Cit poate dura recursul la Curtea de Apel in conflicte ... (vezi toată discuția)