Buna seara. Astazi mi s-a intamplat ceva groaznic. In 2009 tata a gasit un telefon, l-a luat fratele meu si au venit toti in vizita la mine(eu eram studenta in alt oras)...atunci fratele meu mi-a propus sa facem schimb de telefoane. Ulterior am aflat ca telefonul acesta fusese gasit, mi-a spus tata .
Astazi, dupa cca 2 ani am fost chemata la politie si mi-au spus ca detin un telefon furat. Am dat declaratie exact cum s-a intamplat si am lasat telefonul la politie. Mentionez ca telefonul are o problema cu ecranul(de aproximativ 2 luni).
Ce ni se poate intampla? Mie, tatalui si fratelui?
Va rog ajutati-ma! Sunt disperata eu nu am mai trecut prin asa ceva!!!
Daca era un telefon pierdut, nu mai era cautat de politie. Probabil ca a fost furat si dat furat, fiind gasit dupa IMEI. Apoi a fost aruncat ... si probabil gasit de tatal dvs.IMEI reprezinta numarul de identificare a fiecarui telefon, poate fi considerat “CNP-ul” telefonului tau. El se foloseste in general pentru a inregistra cateva aplicatii cu ajutorul PC- ului sau in diferite cazuri nefericite in care v-a fost furat telefonul.
Infractiunea de insusire a bunului gasit este prevazuta în Codul penal la art. 216 si consta în fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun gasit autoritatilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al sau.
Conform art. 2, constituie infractiune însusirea pe nedrept a unui bun mobil ce apartine altuia, ajuns din eroare în posesia faptuitorului.
Incriminând aceasta infractiune, legiuitorul a prevazut posibilitatea reala ca anumite bunuri sa iasa fara voie din posesia proprietarului, detentorului sau posesorului ori ca anumite bunuri sa ajunga din eroare în posesia altor persoane si a urmarit sa realizeze o protectie a patrimoniului, în sensul instituirii obligatiei de a preda astfel de bunuri sau de a nu dispune de ele.
Prin pierderea unui bun, prin ajungerea bunului din eroare în posesia altei persoane, evident se produce o paguba în patrimoniul detentorului sau posesorului, de aceea persoanele care iau contact material cu astfel de bunuri, în conditiile descrise anterior, trebuie sa dea dovada de buna-credinta si onestitate si sa procedeze întocmai cum prevede legea penala.
Cred ca nu se va dispune inceperea UP pentru tatal dvs, deoarece a fost gasit telefonul si ridicat pentru recuperarea prejudiciului.
Succes!
Se pare ca ati avut dreptate se va da o amenda.
Mai am totusi o problema telefonul s-a stricat acum ceva timp...ma gandesc ce o sa zica cel care l-a pierdut acum 2 ani?
Multumesc!
Astazi tatal meu a primit amenda de 150 lei si neinceperea urmaririi penale. intrebare: In scrisoarea ce a primit-o scrie numele partii vatamate. Vreau sa stiu daca si partii vatamate i se va comunica numele persoanei invinuite.
De asemenea partea vatamata are termen 20 zile de a depune contestatie, ce se mai poate intampla? In scrisoare spune ca persoanei vatamata i s-a dat telefonul si nu a formulat pretentii civile in cauza.
Va multumesc anticipat
Termenul de 20 de zile se refera la posibilitatea legala , oferita partii vatamate sa conteste cu plangere masurile luate de procuror (deci si masura luata impotriva tatalui dvs).
Atata timp cat i se comunica solutia procurorului , in aceasta va fi trecut si numele persoanei impotriva careia s-a dispus respectiva masura