avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 828 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Insusire bun gasit
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Insusire bun gasit

Buna seara. Astazi mi s-a intamplat ceva groaznic. In 2009 tata a gasit un telefon, l-a luat fratele meu si au venit toti in vizita la mine(eu eram studenta in alt oras)...atunci fratele meu mi-a propus sa facem schimb de telefoane. Ulterior am aflat ca telefonul acesta fusese gasit, mi-a spus tata .
Astazi, dupa cca 2 ani am fost chemata la politie si mi-au spus ca detin un telefon furat. Am dat declaratie exact cum s-a intamplat si am lasat telefonul la politie. Mentionez ca telefonul are o problema cu ecranul(de aproximativ 2 luni).
Ce ni se poate intampla? Mie, tatalui si fratelui?
Va rog ajutati-ma! Sunt disperata eu nu am mai trecut prin asa ceva!!!

Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Marți, 1 Martie 2011
Maria 23, utilizator
Daca era un telefon pierdut, nu mai era cautat de politie. Probabil ca a fost furat si dat furat, fiind gasit dupa IMEI. Apoi a fost aruncat ... si probabil gasit de tatal dvs.IMEI reprezinta numarul de identificare a fiecarui telefon, poate fi considerat “CNP-ul” telefonului tau. El se foloseste in general pentru a inregistra cateva aplicatii cu ajutorul PC- ului sau in diferite cazuri nefericite in care v-a fost furat telefonul.

Infractiunea de insusire a bunului gasit este prevazuta în Codul penal la art. 216 si consta în fapta de a nu preda în termen de 10 zile un bun gasit autoritatilor sau celui care l-a pierdut sau de a dispune de acel bun ca de al sau.

Conform art. 2, constituie infractiune însusirea pe nedrept a unui bun mobil ce apartine altuia, ajuns din eroare în posesia faptuitorului.

Incriminând aceasta infractiune, legiuitorul a prevazut posibilitatea reala ca anumite bunuri sa iasa fara voie din posesia proprietarului, detentorului sau pose­sorului ori ca anumite bunuri sa ajunga din eroare în posesia altor persoane si a urmarit sa realizeze o protectie a patrimoniului, în sensul instituirii obligatiei de a preda astfel de bunuri sau de a nu dispune de ele.

Prin pierderea unui bun, prin ajungerea bunului din eroare în posesia altei per­soane, evident se produce o paguba în patrimoniul detentorului sau posesorului, de aceea persoanele care iau contact material cu astfel de bunuri, în conditiile descrise anterior, trebuie sa dea dovada de buna-credinta si onestitate si sa procedeze întocmai cum prevede legea penala.
Cred ca nu se va dispune inceperea UP pentru tatal dvs, deoarece a fost gasit telefonul si ridicat pentru recuperarea prejudiciului.
Succes!
Se pare ca ati avut dreptate se va da o amenda.
Mai am totusi o problema telefonul s-a stricat acum ceva timp...ma gandesc ce o sa zica cel care l-a pierdut acum 2 ani?
Multumesc!
Astazi tatal meu a primit amenda de 150 lei si neinceperea urmaririi penale. intrebare: In scrisoarea ce a primit-o scrie numele partii vatamate. Vreau sa stiu daca si partii vatamate i se va comunica numele persoanei invinuite.
De asemenea partea vatamata are termen 20 zile de a depune contestatie, ce se mai poate intampla? In scrisoare spune ca persoanei vatamata i s-a dat telefonul si nu a formulat pretentii civile in cauza.
Va multumesc anticipat
Termenul de 20 de zile se refera la posibilitatea legala , oferita partii vatamate sa conteste cu plangere masurile luate de procuror (deci si masura luata impotriva tatalui dvs).
Atata timp cat i se comunica solutia procurorului , in aceasta va fi trecut si numele persoanei impotriva careia s-a dispus respectiva masura

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am gasit un telefon si l-am pastrat ContSters332580 ContSters332580 Am gasit un telefon intr-un WC. gresela mea a fost ca NU l-am predat la politie, din dorinta de al pastra (suntem prea saraci sa nu ne bucuram la lucruri ... (vezi toată discuția)
Am fost inselat mai pot face ceva ? Anonymous94 Anonymous94 Salut ,acum 5 zile am trimis prin posta romana un iphone 4 si trebuia sa primesc un samsung galaxy s3 dar nu am primit nimic ..mai pe scurt eu am trimis ... (vezi toată discuția)
Telefon pierdut, reclamație la poliție tratată nepotrivit de agenți. Îi pot reclama? AncutaBarascu AncutaBarascu Buna ziua, Vineri seara \"am reusit\" sa-mi uit telefonul pe o banca, in aproximativ 5min m-am intors dupa el si prietena mea a sunat pe tel. si era inchis. ... (vezi toată discuția)