avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... incredintare minor, iesire din tara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

incredintare minor, iesire din tara

Am si eu o problema am un copil de 8 luni tatal la recunoscut la nastere dar dupa aceea nu sia mai dat interesu noi nu neam mai intelesu fata de copil. copilu este pe numele lui si nu pot pleca cu el din tara ce pot face? el mai are un copil care la dat si acum sa trezit ca vrea sa imi ia copilu ca este pe numele lui si are drptul aspura lui . spunetimi ce as putea sa fac sa numai depind de el dak vreau sa plec din tara va rog mult!!!!:([
Cel mai recent răspuns: ramonamtm , utilizator 00:03, 15 Mai 2011
Luati legatura cu un avocat, si formulati actiune de incredintare a minorului spre crestere si educare catre mama, in aceasta situatie veti putea parasi tara, fara acordul tatalui, altfel, pana atunci, va trebuie declaratie expresa notariala din partea tatalui, privind acordul lui de parasire a tarii.
Nu veti putea iesi din tara decat daca veti avea o declaratie notariala a tatalui minorului prin care acesta isi exprima acordul in acest sens.
Nu veti mai avea insa nevoie de aceasta declaratie, daca obtineti o hotarare judecatoreasca de incredintare a minorului.
Astfel, veti putea iesi din tara daca veti avea hotararea de incredintare legalizata cu mentiunea definitiva si irevocabila si pasaport pentru minor.
Multumesc pt lamurire, am vb cu un avocat am depus actele mia spus ca se rezolva numai prin hotarare judecatareasca. Dar nu am inteles cu ordonanta prezidentiala:( mia spus k imi vine in posta in 2 saptamani. Eu trebuie sa plec cu copilu pt k are nevoie de o operatie la ochi de cand lam nascut are canalele lacrimale infundate si aici nu as mai avea guraj sa il opereze. ce as putea sa fac sa plec cam intro luna? dak am hotararea judecataroeasca pot pleca? chiar de el nu va fii de acord? sau nu imi semneaza sa imi dea copilu spre crestere si educare?
??
Ma indoiesc ca puteti obtine o hotarare de incredintare defintiva si irevocabila chiar si provizorie- pe ordonanta intr-o luna.
Nu stiu daca avocatul dvs. v-a explicat in ce consta aceasta ordonanta, insa vorbim totusi de un proces cu probe, iar hotararea instantei este atacabila cu recurs in 5 zile de la pronuntare.
Este adevarat ca exista si varianta fara citarea partilor, insa chiar si asa hotararea instantei de fond este definitiva-executorie, insa nu si irevocabila, putand fi atacata cu recurs in acest caz in 5 zile de la comunicare.
Nu cunosc exact ce acte medicale aveti insa este bine sa va interesati daca intruniti conditiile pentru a iesi din tara fara acordul tatalui, chiar si fara hotarare, avand in vedere interventia chirurgicala de care minorul are nevoie urgenta.
Lecturati aici:
Politia de Frontiera Romana permite iesirea din Romania a minorilor, fara prezentarea declaratiei, in urmatoarele situatii:

a) in cazul in care insotitorul argumenteaza necesitatea calatoriei in strainatate prin faptul ca minorul urmeaza sa beneficieze de un tratament medical care nu este posibil pe teritoriul Romaniei si fara de care viata sau sanatatea ii este pusa in mod grav in pericol, cu conditia sa prezinte documente doveditoare in acest sens, emise sau avizate de autoritatile medicale romane, din care sa rezulte perioada si statul sau statele in care urmeaza sa se acorde tratamentul medical respectiv, chiar daca nu exista acordul ambilor parinti, al celuilalt parinte, al parintelui supravietuitor sau al reprezentantului legal.

Ultima modificare: Luni, 7 Martie 2011
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Sa inteleg ca nu o sa am incrdintarea minorului spre crestere si educare prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila? nu intr o luna..mia dat termen in iunie....

Alte discuții în legătură

Conditii de calatorie minor danutza79 danutza79 sunt divortata de fostul sot iar copilu este in grija mea .vreau sa stiu dak mai e nevoie de semnatura tatalui pentru a scoate copilul din tara dak acesta mi-a ... (vezi toată discuția)
As vrea sa stiu NICOLETA TOMOVICI NICOLETA TOMOVICI AM UN COPIL MINOR SI SUNT DIVORTATA DE TATAL LUI.SUNT TUTURELE LUI LEGAL. PENTRU A PUTEA IESI CU EL DIN TARA IMI TREBUIE ACORDUL TATALUI? (vezi toată discuția)
Incredintare sau domiciliu la...? maxne maxne Am trait intr-o relatie de concubinaj din care am o fetita de 3 ani jumate.Parinti mei sunt stabiliti in Germania si as dori sa merg in vizita la ei.am o ... (vezi toată discuția)