avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Am si eu nevoie de un raspuns.Tatal meu a decedat in urma cu 5 ani iar noi nu am facut succesiunea iar acum ne-am hotarat sa o facem si as vrea sa stiu daca cei doi frati ai mei care sunt ai mamei mele dintr-o alta casnicie,(mentionez ca ei nu poarta acelasi nume cu parintii mei) au dreptul la ceva? sau mama acum daca e singura proprietara imi poate face act de vanzare cumparare pe apartament fara a face succesiunea? va multumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:54, 2 Martie 2011
anna0307 a scris:

Tatal meu a decedat in urma cu 5 ani iar noi nu am facut succesiunea ... mama acum daca e singura proprietara imi poate face act de vanzare cumparare pe apartament fara a face succesiunea? va multumesc!

Mi se pare ca mama nu e singura propietara. In caz ca apartamentul era si de tata in timpul casatorie, fii au un drept la succesiune pe partea a jumatate. Daca faci un contract de vanzare cumparare e valid formal, dar poate fi atacat cu nulitatea absoluta daca pretul e fictiv. Din Codul civil:
Art. 948
Condiţiile esenţiale pentru validitatea unei convenţii sînt:
1. capacitatea de a contracta;
2. consimţămîntul valabil al părţii ce se obligă;
3. un obiect determinat;
4. o cauză licită.
Art. 966
Obligaţia fără cauză sau fondată pe o cauză falsă, sau nelicită, nu poate avea nici un efect.
Art. 1303
Preţul vînzării trebuie să fie serios şi determinat de părţi.

De ce nu faci o conventie prealabila cu ceilalti frati si ii platesti partea sa cu un imprumut la cumparare de mama ta si platesti in rate la banca?: va fi al tau pentru intotdeauna si fara probleme.
Ultima modificare: Miercuri, 2 Martie 2011
Alvaro Liniers, Avocat
fratii dvs vitregi nu-l mostenesc pe tatal dvs.
daca apartamentul e luat in timpul casatoriei, doar jumatate din el intra in masa succesorala.din aceasta jumatate a tatalui, mama mosteneste 1/4, dvs 3/4.
daca apartamentul a fost al tatalui inainte de casatorie, dvs mosteniti 3/4 din el, mama 1/4
mama va poate vinde cota dansii din ap dupa dezbaterea succesiunii dupa tatal dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune dupa decesul ambilor soti zoli_nt zoli_nt Acum 5 luni a decedat tatal meu,dupa 4 luni a decedat si mama mea vitrega cu care a fost casatorit 27 de ani. Dupa decesul tatalui meu nu a fost facuta ... (vezi toată discuția)
Succesiune mama vitrega si frate dupa tata mairyloy mairyloy buna seara va rog ajutati-ma sa inteleg. Tatal meu a fost casatorit avandu-ma numai pe mine varsta mea este de 38 de ani, s-a despartit de mama mea si m-a ... (vezi toată discuția)
Mostenire fiu cu tata vitreg tss_2000 tss_2000 La doi ani dupa ce m-a nascut mama mea s-a recasatorit. Tatal vitreg m-a crescut de mic (fara sa ma adopte sau infieze legal). In urma casatoriei ... (vezi toată discuția)