avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 770 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Contributii PFA
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Contributii PFA

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati si pe mine in urmatoarea problema: Am o cunostinta care a deschis un PFA in 2010 (salon manichiura). Ea zice ca pana in prezent nu a platit contributii la Casa de Sanatate si ar vrea sa stie daca aceste contributii sunt obligatorii. De asemenea, ar vrea sa stie daca, in situatia in care va merge acum la Casa de Sanatate, trebuie sa plateasca si contributiile pentru 2010. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: George David , Contabil 10:20, 6 Martie 2011
ralucadudescu a scris:


Cu alte cuvinte, PFA-ul este obligat sa plateasca asigurare:
- pentru o perioada in care nu a existat
- retroactiv pentru persoana care si-a infiintat PFA, desi aceasta nu poate beneficia de acele servicii medicale (plateste pt serv ce ar fi putut fi oferite in trecut in baza asigurarii dar nu au fost oferite deoarece atunci nu avea asigurare)!!!!!!!!!!!!!

Mi se pare halucinant ........... :stunned:

suciugeorgeta a scris:

Si mai mult decat asta , daca nu a lucrat in perioada 2006-2010 va plati din urma. Asa am patit eu,cu un PFA infiintat in 11.2010 m-a gasit cu o perioada de 6 luni nelucrate intre 2006 si 2010 si a trebuit sa platesc!!!!!!#-o

bun aziua. eu mi-am deschis I.I. ( INTREPRINDERE INDIVIDUALA) an anul 2008 yulie. dar pana atunci am facut o pauza de 4 ani ( nelucrati) cand m-am dus sa platesc sanatatea an anul 2009, pentru jumatatea din 2008 , mi-au zis ca am de platit din urma 1.400 ron.pe anii precedenti, si apoi pot achita suma pe 2008. am ramas nebun. ( cineva mi-a zis ca am gresit platind atunci ) pentru ca trebuia sa platesc din momentul deschiderii firmei, ca asa zicea o lege de prin 90 si ceva ( ca: asiguratul beneficiaza de asigurari medicale din momentul inscrierii, si achitarii plafonului) eu nu mai anteleg...! si pe toti anii astia de cand am firma am taiat chitanta de atentie..: 2.000 ron. ( 20 mil. lei vechi. ) anual. si acum am o antrebare: de ce ma obliga statul sa platesc pensia daca am un venit anual de 2.000 ron. ? daca plafonul minim de plata este de 8.000 ron ? sau... scz. daca gresesc. e o prostie.. eu am 35 de ani , si meseria mea , necesita forma maxima, .. mai pot lucra eu pana la 65 de ani ? . va multumesc. :((
Dupa cum scrie in adresa primita de mine de la Casa de Pensii:

"conform actelor normative mentionate(L 263/1020 si L287/2010) pentru toti asiguratii cu declaratie individuala de asigurare si cu contract de asigurare sociala, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale o constituie venitul lunar asigurat, dar nu mai putin decit suma reprezentind 35% din cistigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat (708 lei) si nici mai mult de cinci ori valoarea scestuia (10. 110 lei)."

Adica indiferent ca ai venitul anual mai mic de 8.000 lei, plata lunara trebuie sa fie 35% din 708, adica 222 lei.
Buna ziua,
Sunt si eu intr-o situatie asemanatoare , am un PFA deschis in 2010 , inregistrat la finante , si un contract de munca cu o societate comerciala (aceasi cu care am si contract de colaborare cu PFA). In acest caz mai sunt obligat sa imi fac contract cu Casa de sanatate si implicit sa platest contributie si acolo ?
Multumesc .
Da - la casa de sanatate este obligatoriu, la casa de pensie nu trebuie sa va mai inscrieti. Nu are importanta ca lucrati cu aceeasi firma si ca salariat, si ca PFA.

Alte discuții în legătură

Contributii pfa del_gf del_gf As avea rugamintea sa ma lamureasca cineva: 1) cand trebuie sa platesc contributiile si impozitul, in cazul in care data infiintarii PFA va fi 7 septembrie ... (vezi toată discuția)
Despre cas - administrator la o intreprindere individuala poolmat poolmat ca administrator la o intreprindere individuala ,cum trebuie sa platesc contributiile la pensie , in plus ,m-i s-a spus ,ca la sfarsitul anului , daca nu am un ... (vezi toată discuția)
Noua lege a pensiilor - impact asupra pfa-urilor Popu Popu Dintre cei ce au studiat noua lege a pensiilor cine / ce a dedus din noua lege in ceea ce-i priveste pe cei ce realizeaza venituri din activitati ... (vezi toată discuția)