avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 519 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Incetare mandat primar
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Incetare mandat primar

primar condamnat definitiv la inchisoare cu suspendarea executarii pedepsei este considerat caz de incetare a mandatului inainte de termen in temeiul legii statutului alesilor locali?
Ultima modificare: Miercuri, 2 Martie 2011
moldavae, utilizator
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 16:06, 3 Martie 2011
cand exista o hotarare de condamnare definitiva mandatul de primar inceteaza.
Potrivit legii alesilor locali, calitatea de primar inceteaza de drept in cazul condamnarii definitive la o pedeapsa privativa de libertate.

Tinand cont ca s-a pronuntat condamnarea la pedeapsa inchisorii, s-ar parea ca suspendarea executarii nu ar excepta de la aceasta regula. Pe de alta parte, unii primari au anulat in justitie ordinul prefectului de eliberare din functie, argumentand ca suspendarea executarii pedepsei face ca aceasta sa nu fie privativa de libertate (caci a ramas in libertate).

Parerile sunt impartite, dar in opinia mea, corecta este prima varianta, desi asta ne conduce la paradoxul ca persoana poate candida din nou (caci are drepturile electorale), desi mandatul sau inceteaza de drept.
cred ca problema se pune daca suspendarea conditionata a executarii pedepsei inchisorii este sau nu considerata pedeapsa privativa de libertate!
eu consider ca nu!
vreau si alte pareri, multumesc!
Legea alesilor locali 393/2004 spune la art.15
condamnarea, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate;


Cand esti condamnat cu suspendare sau nu, esti (1) condamnat la (2) o pedeapsa cu (3) inchisoarea. Doar executarea se suspenda, condamnat la ea tot ai fost.

Comparati cu art 56 din Codul Muncii

Contractul individual de munca inceteaza de drept:
...
g) ca urmare a condamnarii la executarea unei pedepse privative de libertate...;


Din moment ce pedeapsa privativa de libertate poate avea sau nu executare, atunci ea exista si cand executarea este suspendata.
se poate si asa: condamnare exista, hot. jud. definitiva da, pedeapsa inchisorii exista, dar aceasta pedeapsa nu este privativa de libertate fiind executata fara privarea de libertate!

Alte discuții în legătură

Primar - condamnat la inchisoare cu suspendare - drepturi silviu001 silviu001 Buna seara, revin si eu cu un subiect (discutat pe forum) dar la care nu imi sunt in clar anumite lucruri. Problema: Un prima dintr-o comuna a patriei a ... (vezi toată discuția)
Consilier local chis_catos chis_catos Un consilier local în baza unei sentinte definitive si irevocabile a fost condamnat la 1 an si 6 luni inchisoare. mai departe am sa zic ce articole au stat la ... (vezi toată discuția)
Functie publica fordfiesta fordfiesta Buna ziua un viceprimar condamnat cu suspendare pt nerspectarea armelor si munitilor ,m-ai poate ocupa functia de viceprimar .Acesta trebuie sa se prezinte si ... (vezi toată discuția)