avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 496 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... raspundere patrimoniala
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

raspundere patrimoniala

Buna ziua,

Sunt acuzat de catre fostul meu angajator ca mi-am insusit anumite sume de bani cuvenite firmei. Am fost dat in judecata de catre firma pentru raspundere patrimoniala. Eu am predat banii, dar nu mi s-a dat nici un inscris pentru ei. Este adevarat ca nu pot demonstra in instanta ca am predat banii decat cu inscrisuri ? Am vreo sansa sa demonstrez cu martori ca am predat bANII ? Sau se poate dovedi exlusiv cu inscrisuri ? 5 avocati diferiti au avut ambele opinii.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:36, 3 Martie 2011
Din punctul meu de vedere, puteti proba si cu martori predare banilor. Mai mult decat atat, in conditiile in care firma a primit efectiv banii, in mod normal ar fi trebuit sa existe documente contabile care sa ateste incasarea. Puteti astfel sa solicitati instantei in temeiul art. 172 Cod Procedura Civila ca angajatorul sa depuna documente contabile din care sa reiasa ca la datele la care dvs sustineti ca ati predat banii, nu s-au efectuat inregistrari contabile cu privirre la acele sume. Repet, in mod normal ar trebui sa fie asa. Nu luam in calcul, desi este posibil, situatia conform careia banii ar fi fost "la negru". Pentru daca erau la negru pentru ei, nu ar putea nici sa justifice faptul ca li se cuveneau.
Ultima modificare: Joi, 3 Martie 2011
Av. Emil-Mihail Tatu, Avocat
Se poate incuviinta proba cu martori insa problema este ca daca dumneavoastra aveati de respectat in cadrul obligatiilor de serviciu un anumit circuit al banilor si parcurgerea unor etape si nu ati respectat aceasta procedura veti putea fi tinut raspunzator. Puteti arata ca raspunderea patrimoniala apartine persoanei care avea obligatia sa va elibereze inscrisul doveditor.
Eu am lucrat pe taxi, incasam banii numerar si se regaseau pe casa de marcat inregistrati. Eu predam cash si bonurile de pe casa de marcat. firma are bonurile si reclama ca nu am predat banii. Pe ce text de lege va intemeiati afirmatia ca pot dovedi predarea banilor cu martori ?
Predarea banilor reprezenta o obligatie pentru dumneavoastra, o indatorire de serviciu, si o situatie de fapt. Astfel, un principiu general al dreptului spune ca situatiile de fapt pot fi probate prin orice mijloc de proba. Bineinteles, incercati sa coroborati si cu inscrisurile de care v-am spus, respectiv inregistrarile contabile. Puteti eventual sa solicitati si efectuarea unei expertize contabile care sa releve daca ceea ce este inscris pe bonurile respective a fost introdus in contabilitatea societatii.
Ultima modificare: Joi, 3 Martie 2011
Av. Emil-Mihail Tatu, Avocat
Art. 1191 Cod civil Dovada actelor juridice al cãror obiect are o valoare ce depãseste suma de 250 lei, chiar pentru depozit voluntar, nu se poate face decât sau prin act autentic, sau prin act sub semnãturã privatã.
Nu se va primi niciodatã o dovadã prin martori, în contra sau peste ceea ce cuprinde actul, nici despre ceea ce se pretinde cã s-ar fi zis înaintea, la timpul sau în urma confectionãrii actului, chiar cu privire la o sumã sau valoare ce nu depãseste 250 lei.
Intrucat nu exista niciun inscris proba cu martori nu va administrata "in contra a sau peste ceea ce cuprinde actul" astfel ca proba este admisibila.
Dumneavoastra tindeti sa dovediti o situatie de fapt si nu sa administrati probe i contra unui act juridic.
Ultima modificare: Joi, 3 Martie 2011
Mariana Dumitrescu, Avocat

Alte discuții în legătură

Raport zilnic casa marcat anamariacelik anamariacelik se mai intocmeste si monetar in cazul in care se scoate rapotul zilnic la casa de marcat? daca da ce lege reglementeaza acesata?#-o (vezi toată discuția)
Ajutoor! am nevoie de un sfat urgent. sotul meu poate fi acuzat de delapidare? angela.o angela.o Am observat ca in acest forum, oamenii simpli pot obtine sfaturi utile si imi incerc si eu norocul daca cineva cu cunostinte in domeniu este dispus sa ma ajute ... (vezi toată discuția)
Buna seara. va rog frumos sa mă ajutați cu o chestiune. am ... User 123321 User 123321 Buna seara. Va rog frumos sa mă ajutați cu o chestiune. Am lucrat la compania de livrări Cargus. La final de zi ,numaram banii si ii bagam intr un plic pe ... (vezi toată discuția)